Foto: LETA
Kārtība Daugavgrīvas cietumā, kuru mēdz dēvēt arī par "Balto gulbi", ir atbilstoša Ministru kabineta (MK) un citiem noteikumiem, norāda Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP), komentējot ar Baltijas cilvēktiesību centra starpniecību Valsts prezidentam Andrim Bērziņam nosūtīto cietumnieku sūdzību par necilvēcīgiem apstākļiem ieslodzījumā.

Vēstulē, kuru iepriekš publicējis portāls "Gorod.lv", kā viena no būtiskākajām problēmām minēta logu aizrestošana un noslēgšana tā, ka caur tiem neieplūst gaiss. IeVP gan uzsver, ka neviens logs dzīvojamajās kamerās nav aizmūrēts ar stikla blokiem un visi logi ir atverami. "Gandrīz katru dienu Daugavgrīvas cietuma Daugavpils nodaļu brīvībā esošie ieslodzīto tuvinieki apšauda ar arbaletiem, tādā veidā mēģinot piegādāt ieslodzītajiem aizliegtos priekšmetus un vielas," komentējot sūdzības, norāda IeVP. Bultas bieži ielidojot kameru logos, un ir risks, ka tās var trāpīt notiesātajiem, norāda pārvaldē. "Lai nodrošinātu notiesāto drošību, uz kameru logiem tika uzstādīti metāla režģi," skaidro IeVP, noliedzot to, ka kamerās būtu apgrūtināta gaisa ieplūšana.

IeVP norāda, ka kamerās ir gan dabīgais, gan mākslīgais apgaismojums, kurš ir pietiekams gan lasīšanai, gan rakstīšanai.

Pārvalde arī noliedz sūdzībā teikto par kameru slikto stāvokli. "Visas kameras ir apmierinošā stāvoklī," komentējot sūdzību, portālam "Delfi" norāda IeVP. Pārvaldē uzsver, ka daudzās kamerās jau ir veikts kosmētiskais remonts, bet nākamgad tas plānots arī pārējās kamerās.

Pārvalde arī noliedz problēmas ar dušas telpām. "Notiesāto mazgāšanas laiks ir 30 minūtes," skaidro IeVP, norādot, ka saskaņā ar MK noteikumiem, mazgāšanās telpās sanitāri tehnisko ierīču skaits ir pietiekams. "Ja notiesāto skaits ir lielāks, tad mazgāšanās laiks tiek pagarināts pēc nepieciešamības. Bļodas tiek izmantotas tikai un vienīgi apģērba mazgāšanai," uzsver IeVP. Ieslodzītie sūdzībā prezidentam norādījuši, ka cietumnieki spiesti mazgāties zem dušas, kurai neesot sietiņa. Sūdzībā teikts, ka tualetes un mazgāšanās telpas netiekot dezinficētas pietiekami.

IeVP noliedz cietumnieku pausto, uzsverot, ka Daugavgrīvas cietumam "ir noslēgts līgums ar firmu, kura veic dezinfekcijas, deratizācijas un dezinsekcijas darbus cietumā". Pārvaldē uzsver, ka šie pasākumi notiek saskaņā ar apstiprinātu grafiku, kā arī ņemot vērā notiesāto iesniegumus. "Sūdzību par peļu esamību nav bijis," piebilst IeVP.

Atbildot uz kritiku par slikto veselības aprūpi cietumā, IeVP norāda, ka Daugavgrīvas cietumā ieslodzīto personu veselības aprūpe nodrošināta saskaņā ar valdības noteikumiem. Daugavgrīvas cietumā nodrošināta tikai neatliekamā stomatoloģiska palīdzība. IeVP norāda, ka plānveida palīdzība pārtraukta pērn aprīlī, tādēļ, ka Daugavpilī nav stomatologu, kuri būtu ar mieru sniegt šo pakalpojumu ieslodzītajiem. "Tika veiktas pārrunas ar vairākiem Daugavpils pilsētā praktizējošiem ārstiem-stomatologiem, bet viņi atteicās," norāda IeVP.

Ieslodzīto un apcietināto personu pārvietošana pa kamerām notiek pēc nepieciešamības, atbildot uz sūdzību, norāda IeVP. "Pārvietošanas laikā tiek ņemta vērā ieslodzīto psiholoģiskā un vecuma saderība, kā arī nozieguma smaguma pakāpe un soda termiņa ilgums, piedalīšanās mācību procesā, kā arī citi faktori, kuri varētu ietekmēt ieslodzīto un apcietināto pārvietošanu," skaidro pārvaldē, noliedzot, ka tā tiekot stimulētas konfliktsituācijas ieslodzīto starpā.

IeVP arī noliedz apgalvojumus, ka Daugavgrīvas cietuma administrācija necenšas piepildīt ieslodzīto ikdienu ar pozitīvām nodarbēm. Notiesātajiem tiek piedāvāti dažādi sociālās rehabilitācijas pasākumi, piemēram, sadarbojoties ar Daugavpils 17.vidusskolu var iegūt gan pamatizglītību, gan vidējo izglītību, Daugavpils Celtnieku profesionālā arodvidusskola piedāvā iespēju ieslodzītajiem iegūt gan galdnieka, gan mūrnieka profesiju, gan apdares, gan sausas būves tehnikas specialitātes darba izpildītāju. Šogad, sadarbojoties ar Daugavpils Valsts Tehnikumu, būs iespēja iegūt specialitāti "Datu ievadīšanas operators", norāda IeVP.

Ieslodzītajiem ir iespēja saņemt garīgo aprūpi, gandrīz katru dienu ieslodzītajiem ir iespēja nodarboties ar sportu, tiek organizēti sporta turnīri, filmu skatīšanās un to apspriešanu, stāsta pārvaldē. Sadarbojoties ar Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādēm, tiek organizētas izstādes, kā arī ieslodzītajiem ir iespēja izmantot Daugavpils pilsētas bibliotēkas krājumus.

IeVP stāsta, ka ieslodzītajiem ir iespēja attīstīt radošās prasmes mūzikas instrumentu spēlē, cietuma avīzes tapšanā un citās jomās. Kā arī cietumniekiem ir iespēja strādāt atalgotu darbu gan saimnieciskajā apkalpē, gan pie uzņēmējiem, kuri strādā cietuma teritorijā. Šobrīd Daugavgrīvas cietumam ar trim firmām ir noslēgti līgumi par ieslodzīto nodarbinātību. Ieslodzītajiem ir iespēja iesaistīties cietuma teritorijas labiekārtošanas darbos bez darba samaksas.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, sūdzoties par necilvēcīgiem apstākļiem ieslodzījuma vietā, vēstuli prezidentam parakstījis 21 cietumnieks. Iepriekš arī citu ieslodzījuma vietu iemītnieki vērsušies tiesās, sūdzoties par sliktajiem apstākļiem cietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!