Foto: DELFI Aculiecinieks
Septembra beigās uz Igaunijas-Krievijas robežas Igaunijas pusē aizturēti divi Krievijas pilsoņi, bijušie Krievijas drošības dienesta (VDK) darbinieki, vēsta TV3.

Robežpārkāpēji noķerti Narvas upē. Kad viņiem tuvojās Igaunijas robežsargu kuteris, vīri pārgriezuši enkura virvi un centušies airēt uz upes otru krastu - uz Krieviju. Taču bēgšanas mēģinājums nav izdevās. Laiva tika aizāķēta un makšķernieki aizvilkti uz Igaunijas krastu. Viņi pa ceļam uz krastu vēl trīs reizes paguvuši pārgriezt tauvu.

Kā vēsta TV3, vēlāk atklājās, ka tie nav parasti makšķernieki, bet gan pensionēti Krievijas drošības dienesta darbinieki - sešdesmit četrus gadus vecais Mihails Suhošins un desmit gadus par viņu jaunākais Aleksandrs Ladurovs, ziņo Krievijas portāls 47news.

Aizturēto biogrāfijas dod pamatu medijiem un ekspertiem turpināt igauņu un krievu spiegu sāgu, šo notikumu sasaistot ar Estona Kohvera mīklaino nonākšanu Krievijas specdienestu nagos septembra sākumā.

Abi zivju cienītāji ir dienējuši KGB struktūrās gan Krievijā gan Centrāleiropas valstīs, bet pēc Padomju Savienības sabrukuma tās pienākumu pārmantotājā FSB. Suhošins pensijā devies 1995.gadā, bet Ladurovs 2010.gadā. Abi uzdienējušies līdz majora pakāpei, savu karjeru beidzot Ļeņingradas apgabala Gatčinas pilsētas armijas daļā. Arī savam hobijam abi izmantojuši Gatčinas armijas daļas Mednieku un makšķernieku biedrības bāzi, no kuras uz copi devušies 20. septembra rītā.

Šobrīd lietu par nelikumīgu robežas šķērsošanu izmeklē Viru apgabala prokuratūra. Pašiem pārkāpējiem patlaban ir aizdomās turēto statuss un viņi atrodas apcietinājumā, kura maksimālais termiņš ir pusgads. Viru prokuratūrā raidījumam "Nekā personīgi" skaidroja, ka atbilstoši Igaunijas kriminālprocesa likumiem garākais pieļaujamais izmeklēšanas ilgums šādu kategoriju lietām var būt pieci gadi, taču šī noteikti tikšot izskatīta ātrāk. Nodarījuma kvalifikācija paliek nemainīga un spiegošanu prokuratūra neizmeklē.

Tas varētu likties saprotami, taču šī notikuma fons tomēr liek pieļaut arī provokācijas iespēju, norāda TV3. Pirmkārt pēc abu kungu aizturēšanas Igaunijas robežsargi uzsver, ka pagaidu bojas Narvas upē ir izvietotas pietiekami bieži un kontroles līnija ir labi redzama, tāpēc robežpārkāpumi neuzmanības dēļ tajā ir ļoti reti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!