Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 5.decembrī, Igaunijas uzņēmums "Riigi Kinnisvara AS" izsludinājis iepirkumu Liepājas cietuma projektēšanas darbiem, portālu "Delfi" informēja Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laura Majevska.

Kā norādījusi Tieslietu ministrija, starptautiskais publiskais iepirkums izsludināts ar mērķi atrast partneri, kas izstrādās projektu un infrastruktūru pirmajam modernajam cietumam Latvijā.

Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs norādījis, ka "kopš valsts atjaunošanas šī ir pirmā reize, kad Latvijā tiks būvēts mūsdienu prasībām atbilstošs cietums". Tāpat viņš minējis, ka "jaunā ieslodzījuma vieta paaugstinās drošību ieslodzījuma vietās un sabiedrībā kopumā". Plānots, ka ar jauno cietumu tiks samazināts arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas piespriesto kompensāciju apjoms ieslodzītajiem par neatbilstošiem ieslodzījuma apstākļiem.

Jaunais cietums tiks būvēts 1200 ieslodzītajiem, un tas būs pirmais šāda tipa cietums Latvijā. Cietumā strādās aptuveni 450 darbinieki.

Jaunā cietuma būvniecību paredzēts pabeigt līdz 2018.gadam.

Uzņēmums "Riigi Kinnisvara AS" un Tieslietu ministrija aprīlī parakstīja sadarbības līgumu, kas paredz izstrādāt koncepciju Liepājas cietuma kompleksam. Kā norādījusi Tieslietu ministrija, tas darīts, lai sagatavotu cietuma projektēšanas darbus un organizētu projektēšanas iepirkumu. Savukārt sadarbība ar Igaunijas uzņēmumu uzsākta, jo tas jau iepriekš projektējis cietumu arī Igaunijā.

Igaunija kopumā ir uzskatāma par labu paraugu, jo pēdējo gadu laikā ir slēgti vairāki vecie cietumi un darbu uzsākuši no jauna uzbūvēti cietumi, skaidrojusi Tieslietu ministrija. Tādējādi Igaunijā jau tuvākajā laikā būs pilnībā pabeigta cietumu sistēmas reforma. Tajā būtiski tika samazināts cietumu skaits, nodrošināta efektīva infrastruktūra ieslodzīto uzturēšanai, resocializācijai un cilvēktiesību nodrošināšanai.

Starptautiskais publiskais iepirkums ir publicēts Igaunijas uzņēmuma mājaslapā Piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir 2015.gada 20.janvāris. Projekta paredzamās izmaksas ir 1 900 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!