Galvenais risinājums cīņā pret terorismu ir cilvēku izglītošana, tostarp par islāmu, komentējot vakar notikušos teroraktus Briselē, teica Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētājs Hamza Jānis Luciņš.

Viņš skaidroja, ka terorakti nenotiek pirmo reizi un nav garantijas, ka tie neatkārtosies. Terorisms ir kļuvis par ikdienu, taču vērtēt Latvijas islāmticīgo kopienu atsevišķi ir nepareizi, turklāt mūsdienu cilvēki dzīvo pasaulē, kurā nav robežu, un terorisms ir visas pasaules problēma.

"Mēs nosodām jebkuru teroraktu, jo tas ir pretrunā ar mūsu reliģisko pārliecību. Tas ir arī islāma zinātnieku un reliģisko autoritāšu viedoklis. Šī problēma ir sarežģīta, tā ir reliģiska problēma. Ekstrēmistu idejas nav nekas jauns," piebilda Luciņš.

Luciņš uzsvēra, ka arābu valstīs notiek daudz vairāk teroraktu nekā visās Eiropas valstīs kopumā. Rietumos sabiedrība terorismu "šad tad pasniedz kā cīņu ticīgajiem pret neticīgajiem". Tas Luciņa ieskatā ir pilnīgs absurds, jo Persijas līča valstīs un citās islāmticīgo zemēs, piemēram, Turcijā, lielākā daļa iedzīvotāju ir musulmaņi, kas cieš no šādas vardarbības.

Viņš norādīja, ka uz planētas cilvēku kļūst arvien vairāk, bet daudziem nav iespējas izglītoties un trūkst izglītotu cilvēku, kas sabiedrībai skaidrotu reliģiju.

"Izglītot cilvēkus ir vienīgais risinājums (cīņā ar terorismu), un par šo tēmu vajag jautāt viedokli reliģiskajām autoritātēm, nevis tiražēt katra uz ielas satikta cilvēka viedokli. Cilvēkiem arī ir jāuzdod jautājums - vai es pats neesmu pie kaut kā vainīgs? Tā ir islāma nostādne - nemeklēt vainu citos, bet sākt ar sevi. Mēs taču redzam, ka terorisms ir meklējams vietās, kur notiek kari, un tā iemesli ir dažādi," norādīja Latvijas Islāma kultūras centra priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka sprādzienos, kas otrdien notika Briseles lidostā un Beļģijas galvaspilsētas metro sistēmā, nogalināti vismaz 34 cilvēki, bet vairāk nekā 200 guvuši ievainojumus, ziņo amatpersonas.

Divi sprādzieni Zaventemas lidostā, no kuriem vismaz vienu sarīkoja terorists pašnāvnieks, gandrīz vienlaicīgi notika ap plkst.8 (plkst.9 pēc Latvijas laika).

Aptuveni stundu vēlāk tika saņemtas ziņas par sprādzienu Briseles Mālbēkas metro stacijā, kas atrodas netālu no ES institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!