Foto: Pixabay
Satversmes tiesa (ST) izbeigusi tiesvedību lietā par maksātnespējas procesa administratoru sertifikātu darbības izbeigšanu, informēja ST.

Apstrīdētā norma Maksātnespējas likumā paredz, ka lēmumu par administratora sertifikāta darbības izbeigšanu pieņem, ja pēdējo divu administratora sertifikāta darbības gadu laikā Maksātnespējas administrācija divas reizes ir atzinusi normatīvo aktu pārkāpumus administratora darbībā.

Lieta bija ierosināta pēc Janas Ruģeles, Rudītes Klikučas, Aloiza Stepēna, Ivitas Baumanes un Jeļenas Dadukinas pieteikumiem. Pieteikumu iesniedzēji ir sertificēti maksātnespējas procesa administratori, kuru sertifikātu darbība, pamatojoties uz apstrīdēto normu, varēja tikt izbeigta. Pēc pieteikumu iesniedzēju ieskata, apstrīdētā norma nesamērīgi ierobežo viņu tiesības saglabāt izvēlēto nodarbošanos.

Satversmes tiesa secināja, ka pašlaik spēkā esošajās Maksātnespējas likuma normās nav ietverts tāds pamats administratora sertifikāta darbības izbeigšanai un administratora atcelšanai no amata, kāds bija ietverts apstrīdētajā normā. Tiesiskais regulējums par administratora sertifikāta darbības izbeigšanu un administratora atcelšanu no amata ir mainījies pēc būtības. Līdz ar to apstrīdētā norma ir zaudējusi spēku.

Noskaidrojot, vai nepastāv apstākļi, kas prasa tiesvedību turpināt, Satversmes tiesa vērtēja, vai tas, ka apstrīdētā norma zaudējusi spēku, ir pietiekams pamats uzskatīt, ka ir novērsts personas pamattiesību aizskārums, kas radies apstrīdētās normas dēļ.

Satversmes tiesa atzina, ka apstrīdētā norma nav aizskārusi pieteikumu iesniedzēju pamattiesības, jo administratīvās lietas par viņiem izsniegto administratora sertifikātu darbību izbeigšanu ir izbeigtas. Proti, pieteikumu iesniedzējiem joprojām ir spēkā esoši administratora sertifikāti.

Tādējādi izskatāmajā lietā nepastāv apstākļi, kas prasītu tiesvedību turpināt, un Satversmes tiesa nolēma tiesvedību izbeigt.

Satversmes tiesas lēmums ir galīgs un nepārsūdzams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!