Pasta centrā "Sakta" piektdien notiks pirmās dienas zīmogošana divām "Latvijas Pasta" izdotām pastmarkām sērijā "Latvijas putni", informē pasts.

Latvijas Pasts izdevis arī pirmās dienas aploksnes un speciālo zīmogu; aploksnes rotā zaļā vārna un ūpis, bet zīmogu – putna spalva.

Pastmarku "Zaļā vārna" un "Ūpis" dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. To nominālvērtība ir 0,35 lati un 0,98 lati. Pastmarka "Zaļā vārna" izdota tirāžā 500 000 eksemplāru, bet pastmarka "Ūpis" – 150 000 eksemplāru.

Pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks pasta centrā "Sakta" Rīgā, Brīvības bulvārī 32, no plkst. 9:00 līdz 19:00.

Zaļā vārna (Coracias garrulus L.) ir kovārņa lieluma zilganzaļš putns ar brūnganu muguru. Kopš pagājušā gadsimta vidus šo putnu skaits ir strauji samazinājies, un šobrīd Latvijā ligzdo mazāk par 50 sugas pāriem, tāpēc zaļā vārna ir aizsargājams putns. Lielākais ligzdošanas rajons atrodas uz ziemeļaustrumiem no Rīgas – Garkalnes un Zaķumuižas apkārtnes mežos.

Ūpis (Bubo bubo L.) ir lielākais Latvijā sastopamais pūčveidīgais putns, un tas ir iekļauts Latvijas Sarkanajā grāmatā. Ūpis ir brūni raibs vai dzeltenbrūns, ar lielām, oranžām acīm un spēj galvu pagriezt pa 270 grādiem. Latvijā ūpis sastopams galvenokārt jūras piekrastē, lielu ezeru tuvumā, sausos priežu un jauktu koku mežos.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!