Foto: LETA
Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītājs Aivars Stankevičs nav vienlaikus studējis Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un Daugavpils universitātē (DU), kā arī nav vienlaikus divās vietās saņēmis Eiropas Sociālā fonda (ESF) mērķstipendiju, secinājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pēc rūpīgas dokumentu pārbaudes.

Kā informēja IZM Komunikācijas nodaļā, IZM ir iepazinusies ar presē un televīzijā izskanējušo informāciju par iespējamiem pārkāpumiem ESF stipendijas saņemšanā IKVD vadītāja Stankeviča doktorantūras studiju laikā.

Ar RSU līgums noslēgts 2009.gada 3.augustā ar termiņu līdz 2010.gada 30.jūnijam, savukārt ar DU līgums noslēgts 2010.gada 30.septembrī. Abu līgumu noslēgšanas termiņš ir viens gads, ievērojot Ministru kabineta noteikumos par apakšaktivitātes "Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai" noteikto.

Pārbaudē konstatēts, ka zinātniskā grāda pretendents Stankevičs ir izpildījis ar RSU noslēgtā līguma saistības un līdz 2010.gada 30.jūnijam ir izstrādājis un iesniedzis promocijas darbu socioloģijas nozarē publiskai aizstāvēšanai Promocijas padomē. Savukārt DU līgums paredz stipendijas piešķiršanu no 2010.gada 1.oktobra par sekmīgu doktora studiju programmas "Ekonomika" 1.kursa apguvi. Tātad stipendiju piešķiršanas mērķis un termiņi savstarpēji nepārklājas. Vienlaikus sarunā Stankevičs norādīja, ka plāno savu promocijas darbu aizstāvēt tuvākajā laikā.

Ministrija skaidro, ka apakšaktivitātes "Atbalsts doktora studiju programmu īstenošanai" ESF atbalsta mērķis ir palielināt valstī augstāko kvalifikāciju - doktora zinātnisko grādu - ieguvušo speciālistu skaitu, lai nodrošinātu nepieciešamos cilvēkresursus pētniecības, inovāciju un tautsaimniecību nozaru attīstībai, kā arī risinātu akadēmiskā un zinātniskā personāla novecošanas problēmu. Tādejādi ESF mērķstipendija veicinās Eiropas Savienības fondu līdzekļu efektīvu izlietojumu un nodrošinās lielāku atbalsta saņēmēju loku un zinātniskā grāda ieguvēju skaitu valstī, norāda IZM.

IZM informē, ka tā saņēmusi elektronisku vēstuli no privātpersonas ar faktiem par iespējamiem pārkāpumiem RSU, kā rezultātā IZM uzdeva IKVD veikt norādīto faktu pārbaudi. Stankevičs pārbaudes procesā nepiedalījās un ar to saistītus lēmumus nav pieņēmis, jo tajā laika periodā atradās ārpus Latvijas.

Kā ziņots, laikraksts "Diena" rakstīja, ka Stankevičs, kurš vienlaikus pamanījies studēt doktorantūrā divās universitātēs un strādāt pilna laika darbu atbildīgā amatā, iespējams, saņēmis divas Eiropas Sociālā fonda (ESF) stipendijas doktorantūras studiju atbalstam.

DU un Stankevičs, kurš turklāt ieņemamā amata dēļ nonācis konfliktsituācijā ar pirmās stipendijas piešķīrēju Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), pēc savas valdības noteikumu interpretācijas uzskata, ka apjomīgo stipendiju saņemt divreiz nav liegts.

Ministru kabineta noteikumos, kas regulē stipendiju piešķiršanas kārtību, teikts, ka mērķstipendiju var piešķirt tikai vienas doktora studiju programmas apguvei un doktora zinātniskā grāda ieguvei. Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), pie kuras pirms stipendijas piešķiršanas Stankevičam konsultējusies DU, minēto interpretē atšķirīgi no IZM, kas noteikumus sagatavojusi. VIAA pārstāvis Ansis Pekšs pauž, ka, viņuprāt, stipendiju nevar saņemt vienlaikus divās mācību iestādēs, taču darīt to atkārtoti citā universitātē neesot liegts.

Kā liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskajā datubāzē pieejamās valsts amatpersonas deklarācijas, Stankevičs stipendijas RSU saņēmis kopš 2006.gada, kad kredītam pielīdzinātā stipendijā viņš saņēmis 480 latus, 2007. un 2008.gadā - 880 latu stipendiju un 720 latus kredītam pielīdzinātu stipendiju katru gadu, bet 2009.gadā - 3880 latus, bet pērn - RSU saņēmis 5100 latus un 1800 latus DU.

Augstskolu likuma 57.panta ceturtajā daļā noteikts, ka studijas doktorantūrā ilgst trīs līdz četrus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!