Foto: Shutterstock

Izpildot Ārlietu ministrijas (ĀM) lūgumu, Latvijas mobilo sakaru operatori veikuši pretlikumīgas darbības – notikusi iedzīvotāju atrašanās vietas datu apstrāde bez viņu piekrišanas, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņas Sešos".

Kā vēsta raidījums, tas noticis pērnā gada novembrī pēc Parīzes teroraktiem, kad bijis nepieciešams apzināt Francijas galvaspilsētā vai tās tuvumā esošos Latvijas iedzīvotājus.

"Labvakar! Ja esi Parīzē, lūdzu, sazinies ar Latvijas vēstniecību Francijā," teikts 14. novembrī nosūtītajā īsziņā, ko parakstījusi ĀM.

Lai identificētu tos, kuriem īsziņa jānosūta, bez konkrētās personas piekrišanas noskaidrota viņa atrašanās vieta. Kā "LNT Ziņām" skaidro SIA "Latvijas Mobilajā telefonā" (LMT), tas tika darīts pēc ĀM pieprasījuma.

"Šī bija tāda ārkārtas sadarbība ar ĀM. Mēs pakļāvāmies ministrijas lūgumam, tāpat kā arī pārējie visi operatori to izdarīja, un izpildījām ĀM lūgumu šajā gadījumā," raidījumam skaidrojis LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš.

Taču Datu valsts inspekcijā (DVI) norāda, ka šāda rīcība ir pretlikumīga. Ar likuma spēku ir aizliegts telefonu operatoriem apstrādāt iedzīvotāju atrašanās vietas datus bez viņu piekrišanas.

Par to, ka notikusi personas datu neatļauta apstrādāšana, inspekcija neesot bijusi informēta, taču tagad tiks lemts, vai to nepieciešams izmeklēt.

Tikmēr ĀM nevēlas atzīt, ka pēc tās pieprasījuma mobilo sakaru operatoriem nācies pārkāpt likuma normu par privāto datu aizsardzību.

"Eksistēja briesmas un bieži vien pastāv briesmas, kad mēs mēģinām izmantot tajā mirklī iespējamos veidus, kā var apzināt Latvijas valstspiederīgos. Tas var būt arī caur radiem, draugiem un dažādos citos veidos," komentēja ĀM preses sekretārs Raimonds Jansons.

ĀM sagatavojusi likuma labojumus, kas paredz – lai krīzes situācijā varētu operatīvi informēt ārzemēs esošos Latvijas iedzīvotājus par iespējamiem draudiem, nosūtot īsziņu, mobilo sakaru operatori turpmāk drīkstēs apstrādāt iedzīvotāju atrašanās vietas datus bez viņu piekrišanas. DVI gan šo normu vērtē kā strīdīgu.

Likuma izmaiņas šonedēļ atbalstīja Saeimas Tautsaimniecības komisija, bet, lai tās stātos spēkā, par tām divos lasījumos vēl būs jābalso Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!