Foto: DELFI
Saeimas Demogrāfijas politikas apakškomisija un Veselības ministrija otrdien vienojās tuvākajā laikā izstrādāt priekšlikumus neauglības gadījumu skaita mazināšanai, vēsta apvienība "Par Labu Latviju!".

Veselības ministrijas pārstāve Biruta Kleina Saeimas deputātiem norādīja, ka Latvijā ir 15 000 līdz 20 000 neauglīgu pāru.  Ārsts Voldemārs Lejiņš deputātiem norādīja, ka problēmas rada ne tikai atbalsta trūkums vecākiem, bet arī fakts, ka daudzus gadus nav izdevies atrast aptuveni 20 000 latu spermas bankas uzturēšanai un vēl aptuveni tikpat daudz - reģistra izveidei. Līdz ar to Latvijā nav datu par to, kā valstiskā līmenī ir risināta neauglības problēma un cik pāru ar to ir saskārušies.

Veselības ministrija secinājusi, ka daudzās Eiropas valstīs pacientiem ir daļēji vai pilnībā nodrošinātas ārpusķermeņa apaugļošanas procedūru izmaksas. Piemēram, Igaunijā daļēji ir apmaksāti gan nepieciešamie medikamenti, gan manipulācijas. 2010.gadā kaimiņvalstī mākslīgās apaugļošanas rezultātā piedzimuši 400 bērni jeb 3% - 4% no kopējā mazuļu skaita.

Lejiņš skaidroja, ka vidēji ārpusķermeņa apaugļošanas procedūra maksā 700 latu un vēl tik pat daudz maksā nepieciešamie medikamenti. Ja valsts apņemtos segt 1000 šādu manipulāciju veikšanu, gadā tas izmaksātu 700 000 latu.

Demogrāfijas politikas apakškomisijas priekšsēdētāja vietnieks Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka šī nav liela summa un ka nepieciešama tikai politiskā izšķiršanās šo jautājumu risināt.

Līdzīgu viedokli pauda apakškomisijas deputāts Edgars Zalāns (PLL), norādot, ka demogrāfiskās situācijas uzlabošanai ir jābūt vienai no Latvijas galvenajām prioritātēm, tāpēc apakškomisijas uzdevums ir aktīvi strādāt pie jebkura risinājuma, lai palielinātu dzimstības rādītājus.

Par pamatu ņemot Igaunijas pieredzi, sniedzot valsts atbalstu neauglīgajiem vecākiem, ik gadu Latvijā dzimušo skaitu varētu palielināt par 300 līdz 400 bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!