Protezēšanas un ortopēdijas centrā (POC) izveidojušās rindas visu veidu pakalpojumu saņemšanai, bet vislielākā rinda - 400 cilvēku - ir ortopēdisko apavu pasūtījumiem, pastāstīja POC komercdirektors Ēriks Kumerdanks.
"Ja centra finansējums netiks mainīts, lielākā daļa no invalīdiem, kas rindu kārtībā pasūta ortopēdiskos apavus, šogad tos nesaņems, tāpat rindās uz citu pakalpojumu saņemšanu ir simtiem citu invalīdu, piemēram, protēžu izgatavošanu šobrīd gaida 200 cilvēku," sacīja Kumerdanks.

Lai nodrošinātu invalīdus no Rīgas un Latvijas pilsētām ar nepieciešamiem pārvietošanās un personiskās aprūpes līdzekļiem, protēzēm un ortopēdiskiem apaviem, POC papildu esošam finansējumam, kas nesasniedz pat 300 tūkstošus latu, vajadzētu 500 tūkstošus latu, pauda Kumerdanks.

Viņš uzskata, ka šāda situācija izveidojusies, jo valdība pērn mainījusi valsts pasūtījumu kārtību, pieļaujot "rupjas kļūdas", kā dēļ tiesības rīkot izsoles tehnisko palīglīdzekļu ražošanai nodotas SIA "Tehnisko palīglīdzekļu centrs" (TPC), kuras darbiniekiem neesot profesionālā pieredze šajā jomā.

Tā kā POC samazināts finansējums, šogad centra sociālās palīdzības brigādes arī neizbraukšot uz Latvijas pilsētām, lai saņemtu pasūtījumus no mazkustīgiem invalīdiem.

Savukārt TPC direktore Inese Priekule BNS pastāstīja, ka centrs invalīdu palīglīdzekļu ražošanai jau ir sarīkojis piecas izsoles, kurās kopumā uzvarējušas 17 Latvijas un ārzemju firmas.

TPC valsts pasūtījumu gada budžets ir 1,5 miljoni latu, tomēr, pēc Priekules vārdiem, ar šo summu var nodrošināt tikai Latvijas invalīdu minimālās vajadzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!