Informācija no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzēm ir nopludināta apzināti un, visticamāk, to ir izdarījis kāds "bijušais IT sistēmas izstrādātājs", portālam "Delfi" sacīja bijušais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

Viņš gan konkrēti nenosauca, kur strādājis šis "bijušais IT sistēmas izstrādātājs" – VID vai "Exigen Services", kas sistēmu izstrādāja, vai kur citur. Sarunas laikā gan viņš atgādināja, ka sistēmu izstrādāja "Exigen Services", to pieņēma VID, savukārt testēja auditori "Ernst&Young", kā arī "KPMG Baltics".

Viņš skaidroja, ka, balstoties uz medijos iegūtajām ziņām, viņaprāt, šis izstrādātājs VID datus tālāk nodevis kādai trešajai personai, kas varētu būt sevi par Ceturtās atmodas tautas armiju dēvējošā grupa. "Caurums sistēmā ir radīts apzināti un arī informācija ir nopludināta apzināti," uzsvēra Jakāns.

Attiecībā uz medijos izskanējušajām ziņām par to, ka datu noplūšanu sankcionējusi kāda augsta VID amatpersona, Jakāns pauda, ka "es esmu drošs tikai par sevi". Tomēr, ja datu noplūšanu patiešām ir sekmējusi kāda dienesta amatpersona, tad šādam cilvēkam ir jābūt cietumā, uzskata bijušais VID vadītājs.

Pats Jakāns par notikušo uzzinājis pagājušajā ceturtdienā, kad viņam par to pastāstījuši VID darbinieki. Pirms tam Jakāns par notikušo nav zinājis, kaut gan atzīst, ka dati no VID noplūduši jau no novembra sākuma. Viņš gan noliedza, ka informācija no datu bāzēm būtu noplūdusi jau 10 gadus, jo elektronisko datu sistēma pastāv tikai kopš 2003.gada.

Vaicāts, kādas ir sankcijas un atbildība, kas paredzēta līgumā starp VID un sistēmas uzturētāju par šādiem gadījumiem, Jakāns norādīja, ka to nevarot pateikt, jo pašreiz viņam šī līguma neesot. Tomēr viņš atgādināja, ka sistēmu izstrādāja "Exigen Services", turklāt to regulāri testēja.

Jakāns par blefu nosauca Ceturtās atmodas tautas armijas rakstīto LTV raidījumam "de facto", ka tā vēlas izrēķināties ar valsts izzadzējiem. Viņš skaidroja, ka no VID datu bāzēm nevar iegūt datus par nodokļu nemaksātājiem, jo, lai informācija par tiem būtu pilnīga, ir vajadzīgas arī ziņas no Ceļu satiksmes drošības direkcijas, Valsts mežu dienesta un citām datu bāzēm un reģistriem. Tādējādi, pretēji armijas apgalvotajam, viņu mērķi nav cēli, skaidroja Jakāns.

Tomēr viņš atzīst, ka šis notikums ietekmē iedzīvotāju uzticību valsts aparātam. Taču viņš atzina, ka tagad ir noplūdusi komercinformācija, kas ir aizsargāta ar likumu.

Tikmēr "Ernst&Young" norāda, ka nekad nav testējusi Valsts ieņēmumu dienesta datu sistēmu, taču konkursa kārtībā šīs tiesības ir izcīnījusi nākotnē. "Mūsu uzņēmums nekad nav veicis nekādus darbus attiecībā uz Valsts Ieņēmumu dienesta Elektronisko datu sistēmu," par līdzšinējo sadarbību portālam "Delfi" norādīja uzņēmumā.

Jau vēstīts, ka VID piektdien paziņoja, ka no tā sistēmām noplūduši dati, savukārt raidījums "de facto" svētdien ziņoja, ka informācijas noplūde notikusi no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), pa kurā izveidotu "drošības caurumu" trīs mēnešu laikā nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā.

Faktu, ka VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā bijusi milzīga datu noplūde, raidījums uzzināja no cilvēku grupas, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju. Šīs organizācijas pārstāvis raidījumu e-pastā informējis, ka, pēc viņa rīcībā esošām ziņām, caurums izveidots pēc ļoti augstas VID amatpersonas norādījuma. "Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs, un tas atradās visu acu priekšā, visticamāk jau no pirmās EDS dienas. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms web lietotājs varēja lejupielādēt bez autorizācijas.

Šā gada 3. vai 4. februārī EDS "caurums" esot aiztaisīts, bet VID 6.februārī uzrakstījis iesniegumu Valsts policijai, kura pagājušajā nedēļā uzsākusi kriminālprocesu.

Saskaņā ar "de facto" sniegto informāciju, starp noplūdušajiem datiem ir ziņas par daudzu privātu un valsts uzņēmumu darbiniekiem, viņu ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!