Foto: AFI
Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" ierosina pārņemt daudzu Eiropas Savienības attīstītāko valstu pieredzi un aplikt ar speciālu nodokli kredītiestādes.

- Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" ir izstrādājusi alternatīvus priekšlikumus valsts budžeta konsolidācijai, - teikts "Saskaņas centra" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja, premjerministra amata kandidāta Jāņa Urbanoviča paziņojumā. – Mēs piedāvājam risinājumu, kas balstās tādu valstu kā Austrija, Lielbritānija, Francija, Zviedrija, Vācija pieredzē.

Visās šajās valstīs ir nodokļi, ienākumi no kuriem tiek novirzīti finanšu sektora stabilizēšanai, un šo nodokļu maksātāji ir pašas bankas.
Paziņojumā ir teikts, ka valsts budžeta ienākumi maksājumu veidā no šī nodokļu veida Lielbritānijā ir 2 līdz 3 miljardi mārciņu, Francijas valsts budžeta ienākumi – 500 miljoni eiro gadā, Vācijas – 1,2 miljardi eiro gadā.

- Tāpēc mums ir priekšlikums – ieviest banku nodokli, kas palielinās valsts budžeta ienākumus ne mazāk kā par 18 miljoniem latu ik gadu. Mūsu aprēķini liecina, ka pēdējos desmit gados valsts budžets ir zaudējis ne mazāk par 133 miljoniem latu, aizsargājot bankas. Šie skaitļi liek aizdomāties, kādu cenu valsts iedzīvotāji ir samaksājuši par to, ka bankas palielinājušas savu peļņu, - saka Jānis Urbanovičs. – Pašlaik, veicot budžeta konsolidācijas pasākumus, bankas paliek neskartas, bet ekonomija tiek panākta uz pašu mazaizsargātāko iedzīvotāju grupu rēķina. Politiskā apvienība "Saskaņas centrs" uzskata, ka bankām, kas "treknajos gados" aktīvi veicināja tagad plīsušo nekustamā īpašuma cenu burbuli, arī ir jāuzņemas solidāra atbildība par valstī notiekošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!