Foto: F64
Jau trīs partijas pieteikušās no 2012.gada katru gadu līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām saņemt valsts budžeta finansējumu.

Patlaban KNAB ir saņēmis trīs iesniegumus – apvienības "Saskaņas centrs", Zatlera reformu partijas un Zaļo un zemnieku savienības, pavēstīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem no valsts budžeta līdz 2014.gadam sešām politiskajām partijām un to apvienībām tiks piešķirts finansējums 442 322 latu apmērā katru gadu, proti, apvienībai "Saskaņas centrs" – 129 965 lati, Zatlera Reformu partijai – 95 428 lati, "Vienotībai" – 86 281 lats, Nacionālajai apvienībai ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – 63 604 lati, Zaļo un zemnieku savienībai – 55 978 lati un Šlesera Reformu partija LPP/LC – 11 065 lati.

Lai saņemtu valsts budžeta finansējumu, partijām jāatver atsevišķs bankas konts un līdz šā gada 1.novembrim jāiesniedz rakstveida iesniegums KNAB, kam 20 dienu laikā jāpieņem lēmums.

Saskaņā ar 2010.gadā pieņemtajiem grozījumiem likumā valsts finansējumu – 50 santīmu apmērā par katru iegūto balsi – partijām, par kurām pēdējās vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, paredzēts piešķirt no 2012.gada. Līdz ar to pēc oficiālo 11.Saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas kļuvis zināms, ka tiesības saņemt valsts budžeta finansējumu uz jaunievēlētās Saeimas pilnvaru laiku ir sešām politiskajām partijām vai to apvienībām.

Partijām piešķirtais finansējums gada laikā tiks ieskaitīts partijas kontā četrās daļās – līdz 15.janvārim, 15.aprīlim, 15.jūlijam un 15.oktobrim.

Piešķirto finansējumu partijas ir tiesīgas izlietot telpu īrei, sakaru pakalpojumiem, darba algām, pētniecības darbiem un iedzīvotāju izglītošanas pasākumiem, kā arī priekšvēlēšanu aģitācijai.

Saskaņā ar likumu partijai var atteikt vai pārtraukt finansējuma izmaksu, ja tā ir sodīta saistībā ar priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu par vairāk nekā 10% vai gada pārskatos un deklarācijās nenorādītajiem darījumiem vai ziedojumiem, kuru kopsumma pārsniedz simts minimālās mēnešalgas.

Apturēt finansējuma izmaksu varēs arī tajos gadījumos, kad partijas darbība tiek apturēta vai tā nav iesniegusi gada pārskatu vai vēlēšanu deklarāciju.

Saskaņā ar 2010.gadā pieņemtajiem grozījumiem likumā valsts finansējumu – 50 santīmu apmērā par katru iegūto balsi – partijām, par kurām pēdējās vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, paredzēts piešķirt no 2012.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!