Lai tiktu saglabāta kokļu izgatavošanas prasme, jaunajā Kokļu būves centrā, kas atrodas Graudu ielā 59, tiks apmācīti divi mācekļi kokļu lakošanā, montāžā, stīgu regulēšanā un citos darbos, kas sagatavos kokli darba gatavībā, žurnālistus informēja kokļu meistars Imants Robežnieks.
Robežnieks norādīja, ka Kokļu būves centra izveide ir prasījusi daudz laika un pacietības, taču tagad jaunajās telpās, kuras izremontētas ar Rīgas domes atbalstu, tiks apmācīti Tautas mākslas centra stipendijas saņēmušie jaunie kokļu amatu meistari.

"Lai izveidotu kokli, ir jāveic vismaz 150 operācijas, taču jaunajiem meistariem būs iespējams iemācīt apmēram 60 operācijas, kurām nav vajadzīga lielās tehnikas klātbūtne," atzina Robežnieks.

Jau desmit gadus daudzstīgu kokles gatavojis un visus 500 esošos instrumentus remontējis Robežnieks.

2005.gada maijā rindā pēc jauniem instrumentiem bija 59 pasūtītāji, bet slēdžus gaidīja ap 70 kokļu. Gada laikā esošajā situācijā bija iespējams izgatavot ne vairāk kā 12 kokles. Jauna kokle bija jāgaida vismaz piecus gadus.

Latvijā kokli spēlē ap 500 mūziķu. Profesionālās mūzikas izglītības sistēmā to var apgūt no bērnu mūzikas skolām līdz pat augstskolām. Koklētāju ansambļu darbība Latvijā ieņem būtisku vietu citu tautas mākslas kolektīvu vidū. Kopš 1970.gada tie ir pastāvīgi Dziesmu svētku dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!