Foto: DELFI
Tiesu namu aģentūra (TNA) šā gada jūnijā izsludināja konkursu par jaunā administratīvā centra Jēkabpilī projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību, pastāstīja Tieslietu ministrijā (TM).

Lai uzceltu šo centru Jēkabpilī, tika nolemts izsolē atsavināt nekustamo īpašumu Šķūņu ielā 17, Vecrīgā. TNA patlaban aktīvi strādā pie administratīvā centra projekta realizācijas - jūnija sākumā TNA izsludināja konkursu par administratīvā centra projektēšanu, būvniecību un autoruzraudzību, un pašlaik konkurss ir stadijā, kurā TNA izvērtē kandidātu atbilstību konkursa nolikumā paredzētajām prasībām.

Pēc atbilstības izvērtēšanas prasībām atbilstošie kandidāti tiks uzaicināti iesniegt tehnisko un finanšu piedāvājumu. Plānots, ka konkurss varētu noslēgties šogad, līdz ar to būs zināms komersants, kas veiks administratīvā centra projektēšanu un būvniecību.

Paralēli TNA turpina nekustamā īpašuma Šķūņu ielā 17, Rīgā, atsavināšanas procesu. Līdz šim brīdim pretendentu trūkuma dēļ par nenotikušām atzītas jau piecas izsoles, tomēr, kā norāda TM, minētais nav šķērslis administratīvā centra projekta realizācijai, jo "ir būtiski virzīties uz priekšu".

Jaunajā administratīvajā centrā tiks izvietota Jēkabpils rajona tiesa, Jēkabpils rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļa, Jēkabpils rajona prokuratūra, Uzņēmumu reģistra Jēkabpils struktūrvienība, Valsts zemes dienesta Jēkabpils struktūrvienība, Valsts probācijas dienesta Jēkabpils struktūrvienība, Valsts valodas centra struktūrvienība.

Paralēli ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tiek risināts jautājums par citu nozaru ministriju padotības iestāžu izvietošanu administratīvajā centrā, tādējādi nodrošinot ne tikai unikālu tieslietu nozares iestāžu pakalpojuma saņemšanas iespēju vienuviet, bet arī nodrošinot citu nozaru ministriju iestāžu sniegtos pakalpojumus.

Administratīvā centra projekta sekmīga realizēšana cita starpā arī nozīmē TM aktīvu iesaisti reģionu attīstībā. "Jēkabpils administratīvais centrs uzskatāms pēc būtības par pilotprojektu, kam jābūt kā paraugam līdzīgu ieceru realizēšanā citos reģionos," skaidroja ministrijā.

Kā paskaidroja ministrijā, 2006. gadā, izvērtējot situāciju ar tieslietu nozares iestāžu izvietojumu nekustamo īpašumu stāvokli, tika sāktas sarunas ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību par jauna tiesu nama projekta realizēšanu Jēkabpilī. Tā rezultātā starp TNA un Jēkabpils pilsētas pašvaldību tika noslēgts zemes nomas līgums par zemesgabala nomu ar apbūves tiesībām Neretas ielā 39, Jēkabpilī, ar kopējo platību 4009 kvadrātmetri. Pēc TNA pasūtījuma 2008. gadā tika izstrādāts tieslietu nama jaunbūves Jēkabpilī projekts, kuru patlaban plānots pielāgot jaunajai situācijai.

TM ir atgriezusies pie idejas būvēt Jēkabpilī jaunu tiesu namu, vizītes gaitā Jēkabpilī atzina tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK). "Ir pagājis krietns laiks, un esam atgriezušies pie šī projekta īstenošanas. Projekts tiks pārskatīts un koriģēts atbilstoši mūsdienu prasībām, moderno tehnoloģiju un arhitektūras tendencēm. Jaunajā tiesu namā plānojam izvietot vairākas TM padotībā esošas iestādes - Rajona tiesu, prokuratūru, Uzņēmumu reģistra, Valsts zemes dienesta un zemesgrāmatu nodaļas. Tādējādi, domājot par iedzīvotāju ērtībām, tiks veidots vienots pakalpojumu sniegšanas centrs," informēja Rasnačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!