Ministru prezidents Aigars Kalvītis nosūtījis Saeimai un Valsts prezidentam vēstuli par savu un valdības demisiju. "Mana valdība atkāpjas jau šodien," pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem teica Kalvītis.
Kalvītis pateicās ministriem, Saeimai un sabiedrībai par atbalstu visu trīs viņa vadītās valdības darba gadu garumā.

Premjers turpinās darbu kamēr tiks izveidota jauna valdība.

Valsts prezidents trešdien pieņēmis Kalvīša atkāpšanās rakstu. Zatlers žurnālistiem uzsvēra, ka pirmoreiz izveidojusies situācija, ka valdība atkāpjas, neskatoties uz to, ka tai ir Saeimas vairākuma atbalsts. Tā atkāpjas tieši sabiedrības uzticības trūkuma dēļ. Prezidents atzina, ka uz Kalvīša valdības sirdsapziņas ir gan labie, gan sliktie darbi. Pie labajiem darbiem Zatlers atzīmēja pirmoreiz pieņemto valsts budžetu ar pārpalikumu, tiesiski grūto un sarežģīto risinājumu Latvijas-Krievijas robežlīguma jautājumā, kā arī to, ka beidzot "no nulles punkta uz priekšu pavirzījušies jautājumi administratīvi-teritoriālajā reformā." Par Kalvīša valdības darbības mīnusiem prezidents uzskata Ministru kabineta pieņemtos lēmumus saistībā ar valsts drošības likumdošanas grozījumiem, KNAB vadītāja atstādināšanu, bet par "ģenerālu kļūdu" prezidents nosauca Kalvīša valdības pieļauto lielo inflāciju.

Prezidents tuvāko dienu laikā sāks konsultācijas ar oficiāli nosauktajiem premjera amata kandidātiem: JL pārstāvi Valdi Dombrovski, pašreizējo iekšlietu ministru Ivaru Godmani un TP premjera amata kandidātu, kas tiks nosaukts trešdien vakarā. Prezidents atkārtoti uzsvēra, ka jauno valdību vislabāk būtu veidot piecām partijām - pašreizējās valdības koalīcijas partijām un JL. "Šobrīd visām no piecām partijām ir jābūt atbildības sajūtai, nevar būt tā, ka vienam tā ir, bet otram tās nav," sacīja Zatlers, norādot, ka pēdējās nedēļas laikā sarunas apsīkušas. Prezidents arī atzina, ka patlaban ir pāragri spriest vai būs nepieciešams vēl kāds premjera amata kandidāts papildus līdz šim oficiāli un neoficiāli nosauktajiem. Par izšķirošo prezidenta izvēlē par labu kādam no kandidātiem būšot šī cilvēka piedāvātā valdības deklarācija un tas, cik liels atbalsts šim kandidātam varētu būt Saeimā.

Jau ziņots, ka Kalvītis solīja demisionēt 5.decembrī un pašlaik koalīcijas partijas ar opozīcijas partiju "Jaunais Laiks" pārrunā nākamās valdības izveidošanu. Pagaidām partijas vienojušās par tiesiskuma stiprināšanas principiem, un turpinās darbu pie citu sfēru jautājumiem. Pagaidām nav nosaukts premjera amata kandidāts un ministru kandidāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!