Foto: LETA
Kapitācijas naudas palielināšanai par 30% nākamgad nepieciešami 5,3 miljoni eiro, šodien pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu un Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka tikšanās laikā tika panākta vienošanās, ka šodienas un rītdienas laikā tiks veikti aprēķini, kā arī ministre konsultēsies ar Veselības nozares stratēģisko padomi. Tas nozīmējot, ka rīt varētu būt gaidāma gala atbilde par to, vai 5,3 miljoni eiro ģimenes ārstiem tiks atrasti.

Pēc asociācijas prezidentes paustā, streiks turpinās, taču, tikko tiks saņemta atbilde saistībā ar kapitācijas naudas palielināšanu, LĢĀA lems par tālāko rīcību.

Viņa norādīja, ka šodien panākta vienošanās par visiem punktiem, izņemot kapitācijas naudas palielināšanu. "Mēs piedāvājam, lai arī algas daļu izmainītu, jo, salīdzinot ar citiem, vidēji nākamgad alga ārstiem tiek palielināta par 48%, bet ģimenes ārstiem par 16,6%. Tā ir milzīga starpība, tāpēc mēs lūdzam, lai palielina visiem vienādi, skaidroja Veide.

Viņa arī piebilda, ka patlaban jautājums par manipulācijas tarifu pārskatīšanu tiek atlikts, jo līdz nākamā gada janvārim tiks veikti aprēķini un meklēts finansējums. Ja tiks atrasts finansējums, ar nākamā gada martu tiks palielināti manipulāciju tarifi, sacīja Veide.

Tāpat panākta vienošanās, ka sadaļa par primāro aprūpi netiks atsaukta no veselības aprūpes sistēmas reformas plāna, bet gan protokolā tiks ierakstīts, ka šajā daļā pēc darba grupas notiks izmaiņas, kuras tiks ierakstītas reformas plānā, skaidroja Veide.

Viņa teica, ka vismazāk iebildumu pusēm bijis saistībā ar e-veselības sistēmu, jo tika panākta vienošanās, ka VM izstrādās likuma sagatavi par pacientu tiesību un datu aizsardzību sistēmā. Tāpat nolemts, ka ģimenes ārsti līdz gada beigām pieslēgsies e-veselības sistēmai brīvprātīgi - vispirms sistēmā būs jāizraksta darba nespējas lapa un tikai nākamā gada janvārī arī receptes.

Kā ziņots, trešdien, tiekoties Čakšai, Kučinskim un Veidei, vienošanās par streika pārtraukšanu netika panākta.

Kā žurnālistiem norādīja Kučinskis, puses joprojām nevar vienoties par kapitācijas naudas palielināšanu, tāpēc šis jautājums rīt tiks nodots Veselības nozares stratēģiskajai padomei.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, 3. jūlijā, pulksten 12, vairāk nekā 600 ģimenes ārsti sāka streiku, solot, ka tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām.

Viena no ģimenes ārstu prasībām ir palielināt patlaban noteikto kapitācijas naudas maksājumu par 30%, savukārt Veselības ministrija piedāvājusi palielināt kapitācijas naudā iekļauto darba algu. Ģimenes ārstam nav tikai darba alga par ārstniecisko darbu, bet ģimenes ārsts ir arī prakses vadītājs, tāpēc kapitācijas naudā iekļauti arī dažādi administrācijas izdevumi. Šī iemesla dēļ ģimenes ārstiem svarīgi, lai tiek palielināta visa kapitācijas nauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!