Foto: Publicitātes foto
Viņš visu savu mūžu bija karavīrs un, zinātāji saka, iespējams, pats labākais sprāgstvielu meklētājs, kāds Latvijā līdz šim bijis, bet nu viņš savas garās un piedzīvojumiem bagātās dzīves nogali pavada pamests patversmē. Šis stāsts gan nav par cilvēku, bet gan vācu aitu šķirnes suni Džonatanu Bleidu - bijušo Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta "darbinieku".
Rīgas patversmē "Dzīvnieku draugs" 25.septembrī pie vārtiņiem tika atrasts piesiets slims, sāpju un citu kaišu mocīts suns. Patversmē strādājošajiem tā nereti ir ikdiena, taču šis gadījums viņus īpaši pārsteidza. Sunim aiz kakla siksnas bija aizbāzta apliecība Nr.SS 0008, kas liecināja – savā dzīvē dzīvnieks bijis krietns karavīrs, kurš ikdienā meklējis sprāgstvielas.
Foto: Publicitātes foto

Šķetinot pamestā kareivja likteņa kamolu, patversmes darbinieki uzzināja, ka no dienesta Džonatans Bleids atvaļinājās 2010.gadā kopā ar savu divkājaino pārinieku – dižkareivi Jāni Juhmani. Sunim tad bija 11 gadi un, kā stāsta Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), suns bija vesels un gatavs doties pensijā. NBS portālam "Delfi" pastāstīja, ka tā ir pieņemts: kad kinologs aiziet no darba "spēka struktūrās", viņš ņem līdzi arī savu dienesta suni, jo dzīvniekam viņš nav tikai darba devējs, bet arī savs cilvēks, tuvinieks, kurš viņu mācījis un mīlējis.

Taču izskatās, ka sunim pensijas gadi izvērtās skarbi. Saltā septembra vakara liecinieki patversmes darbiniekiem stāstījuši, ka suni, kurš slimo kāju dēļ varējis vairs knapi paiet, pie patversmes vārtiem atstāja kāds gados jauns cilvēks - piesēja un zaglīgi aizmuka tumsā.

Patversmes darbinieki sāka izmeklēt notikušo, jo neticēja, ka dižkareivis ir rīkojies tik nežēlīgi, savu partneri vecumdienās izmetos uz ielas.

Pāris dienas pēc tam, kad suns pamests pie patversmes, uz patversmi atnācis kāds vīrietis, sakot, ka ir Džonatana Bleida saimnieks, jo suni pēc dienesta dižkareivis atdevis viņam. Patversmes darbiniekiem viņš stāstījis, ka devies uz haltūru un suni pieskatījis radinieks, kurš tad arī dzīvnieku esot aizvedis uz patversmi. Atnākušais vīrietis gan nav varējis uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu viņa tiesības uz suni, tāpēc dzīvnieks nav ticis atdots.

Taču vēlāk patversmi sazvanījis arī pats Juhmanis, kurš stāstījis, ka pēc dienesta aizbraucis uz ārzemēm un suni atstājis citiem cilvēkiem. Suņa bijušais pārinieks sacījis, ka esot domājis – suns ir miris. To, kam viņš dzīvnieku pirms trim gadiem atdevis, Juhmanis neprecizēja, vien uzsvēra – pie patversmes vārtiņiem suni viņš nav piesējis.

Patversmē stāsta, ka 14 gadus vecajam sunim ir sirdskaite un slimas pakaļējās ķepas. Dzīvnieks bija nekopts, blusu saēstu muguru, bet barots un patversmē lēš, ka dzīvnieks būs dzīvotājs, kā arī ar laiku būs gatavs doties uz jaunām mājām. Suns ir gudrs, stāsta patversmē un, neskatoties uz cienījami vecumu, iznesīgs.

"Dzīvnieku drauga" darbinieki velta siltus vārdus Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienesta tiesību un pilnvaru pārņēmējai Militārajai policijai (MIL), kuras darbinieki, uzzinot par četrkājainā biedra smago likteni, nebija vienaldzīgi un metās kolēģim palīdzēt.

Karavīri saziedoja naudu, lai suni varētu ārstēt, un, kā apliecināja portālam "Delfi", savās rindās meklēs sunim saimnieku.

MIL karavīri katru dienu zvana uz patversmi un apciemo suņuku, kurš atlabst, lai no jauna pieņemtos spēkā un varētu doties kādam līdzi uz jaunām mājām.

Patversme "Dzīvnieku draugs" ir vērsusies Valsts policijā, lai noskaidrotu cilvēku, kas nesniedza nepieciešamo medicīnisko palīdzību un pēc tam pameta bezpalīdzīgā stāvoklī 14 gadus veco bijušo Saeimas un Valsts prezidenta apsardzes dienesta darba suni Džonatanu Bleidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!