Partijas LPP/LC Saeimas deputāts Oskars Kastēns atsaucis savu parakstu zem ierosinājuma grozīt Saeimas vēlēšanu likumu, kas ļautu Saeimā ievēlētajiem pašvaldību domju un Eiropas Parlamenta (EP) pārstāvjiem septiņu dienu laikā pēc vēlēšanām izvēlēties, kuru vēlēto amatu ieņemt. Līdz ar to šis projekts Saeimas darba kārtībā ceturtdien nenonāks.

Partijas LPP/LC preses sekretārs Edgars Vaikulis trešdien žurnālistus informēja, ka Kastēns ir "ieguvis papildu informāciju" par šo likumprojektu. Pirms tam viņš to esot parakstījis, jo viņa rīcībā bijusi neprecīza interpretācija par likuma normām, skaidroja Vaikulis.

LPP/LC Saeimas frakcija arī vienojusies par šo priekšlikumu nebalsot.

Arī opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" nolēma, ka tās Saeimas frakcija šo priekšlikumu neatbalstīs, jo ne EP, ne pašvaldību deputātu tiesības pašlaik netiek ierobežotas, un šādi grozījumi tiem tikai piešķirtu tiesības krāpt vēlētājus, norādīja frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Turklāt spēles noteikumu maiņa pirms vēlēšanām nebūtu pieņemama, norādīja politiķis.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš arī bija parakstījis deputātu iesniegumu, uzzinājis, ka Kastēns savu parakstu atsaucis, sacīja vien: "Nu, ko darīt..." ZZS jaunus parakstus speciāli nevāks, apgalvoja Brigmanis, jo, ja šādiem priekšlikumiem nav atbalsta Saeimā, tad ZZS tos nevirzīs.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, ja deputāts atsauc savu parakstu, likumprojekts tiek atsaukts un līdz ar to Saeima par to nelems. Iepriekš bija paredzēts, ka šis jautājums deputātiem būs jāizskata Saeimas plenārsēdē ceturtdien.

Jau vēstīts, ka ZZS un LPP/LC deputāti iesniedza izskatīšanai parlamentā Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, kurus iesniedzēji pamato ar vēlmi novērst ierobežojumu EP deputātiem kandidēt Saeimas vēlēšanās, lai gan šāds liegums pašlaik likumā nemaz nav paredzēts.

ZZS un LPP/LC iesniegtie grozījumi ļautu Saeimā ievēlētajiem pašvaldību domju un Eiropas Parlamenta (EP) pārstāvjiem nedēļas laikā izvēlēties, kuru vēlēto amatu ieņemt. Šobrīd likums paredz, ka jaunievēlētais Saeimas deputāts savu vietu domē vai EP zaudē automātiski.

Grozījumus iesniedza ZZS deputāti Brigmanis, Skaidrīte Pilāte un Dagnija Staķe un LPP/LC pārstāvji Dzintars Jaundžeikars un Kastēns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!