Foto: F64
Saeimā kā patstāvīgs priekšlikums tiks virzīts deputātu ierosinājums uzdot valdībai nekavējoties rast risinājumu, lai apturētu vēsturiskās Ķemeru sanatorijas bojāeju.

Šādu lēmumu savā pēdējā sēdē pieņēmusi parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas tika izveidota, lai pētītu Ķemeru sanatorijas privatizāciju un privatizācijas līguma neizpildīšanas iemeslus.

Noslēdzot darbu, komisijas deputāti lēmuši kā patstāvīgo priekšlikumu Saeimā virzīt uzdevumu valdībai nekavējoties meklēt risinājumu Ķemeru sanatorijas ēku bojāejas apturēšanai, kā arī, piedaloties ekspertiem, izvērtēt objekta attīstības perspektīvas.

Komisijas gala ziņojumu parakstījuši visi komisijas deputāti, tostarp divi - ar atrunām.

Vērtējot komisijas paveikto, tās priekšsēdētājs Dāvis Stalts kā panākumus min sākto kriminālprocesu un valsts aizdevuma piešķiršanu Jūrmalas domei, kā arī to, ka aprēķināti zaudējumi, kas valstij radušies  kultūrvēsturisko pieminekļu bojājumu dēļ.

Tāpat komisija izstrādājusi grozījumus Ķemeru nacionālā parka likumā, kas jau pieņemti galīgajā Saeimā.

Komisija arī vērsusies ģenerālprokuratūrā ar lūgumu vērtēt Privatizācijas aģentūras darbu attiecībā uz valsts interešu aizsardzību Ķemeru sanatorijas privatizācijas gaitā.

Stalts gan atzīst, ka komisijas darbs varēja būt produktīvāks: "Būtu jāsoda konkrētas amatpersonas, taču noilgums, kā arī milzīgais dokumentu apjoms, kurā apslēptas pārkāpumu pēdas, nav ļāvis komisijai atšķetināt visus vēsturiskos ar privatizācijas procesu saistītos notikums, kuri iespējams bijuši prettiesiski."

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti domas par iespējamiem tālākās attīstības scenārijiem gan dalās. Parlamentārās izmeklēšanas komisijas Ķemeru sanatorijas jautājumā priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens (V) komisijas pēdējā sēdē norādīja uz divām turpmākās rīcības alternatīvām - atstāt Ķemeru sanatorijas jautājumu tiesu izpildītāju un citu kompetento personu rokās, ļaut procesam ritēt savu gaitu, vai arī veidot objekta attīstības risinājumu.

Ašeradens domā, ka, ņemot vērā to, ka Ķemeru sanatorija ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, valstij ir pienākums iejaukties esošajā situācijā, aktīvi rīkojoties tā saglabāšanai.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas sekretāre Inga Bite, savukārt, uzskata, ka ir jāapsver iespēja lauzt privatizācijas līgumu.

Stalts norāda, ka komisija izteikusi viennozīmīgu atbalstu Jūrmalas domes centieniem iegādāties Ķemeru sanatoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!