Foto: AFP/Scanpix
Pacientu mirstība pēc operācijām Latvijā nav augstāka kā citur Eiropā, liecina Latvijas Ķirurgu asociācijas dati.

Saskaņā ar asociācijas datiem pērn visvairāk operāciju - 9431 - veikts Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. No operētajiem pacientiem ir miruši 145 jeb 1,54%. Otrajā vietā pēc veiktajām operācijām ir Jēkabpils reģionālā slimnīca - veiktas 4997 operācijas, miruši 28 operētie pacienti jeb 0,56%. Trešajā vietā pēc veikto operāciju skaita ir Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca - 3889 operācijas, miris 141 pacients jeb 3,6% no visiem operētajiem.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā pērn veiktas 1423 operācijas, miruši 27 operētie pacienti jeb 1,9%. Liepājas reģionālajā slimnīcā pērn veikta 1491 operācija, miruši 30 operētie pacienti jeb 2,01%. Valmieras reģionālajā slimnīcā pērn veiktas 1875 operācijas, miruši 26 operētie pacienti jeb 1,4%.

Savukārt medicīnas profesionāļu izdevumā "The Lancet" publiskotajā pētījumā pausts, ka Latvijā ir augstākais mirstības pēc operācijām rādītājs 28 Eiropas valstu vidū.

"Lancet" apkopojis informāciju no 500 slimnīcām divdesmit astoņās Eiropas valstīs un secinājis, ka Latvijā pēc operācijām mirst 21,5% operēto cilvēku, kas ir augstākais rādītājs pētījumā iekļauto valstu vidū.

Zemākais rādītājs reģistrēts Islandē, kur pēcoperācijas periodā mirst 1,2% operēto.

Pētījumā informācija apkopota par vairāk nekā 46 000 vispārējās ķirurģijas pacientu, kas tika novēroti 60 dienas pēc operācijas. Pētījums tika veikts pērn aprīlī. Pētījuma objekts bija vismaz 16 gadu vecumu sasnieguši ķirurģijas pacienti, kam veiktas operācijas, kas nav saistītas ar sirds ķirurģiju.

Augsts pēcoperāciju mirstības rādītājs bijis arī Polijā un Rumānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!