Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vienas no galvenajām prioritātēm 2016. gadā ir starptautisku institūciju rekomendāciju ieviešana un koruptīvu noziegumu izskaušana veselības aprūpes nozarē un partiju darbībā.

KNAB pastāstīja, ka nesen, atzīmējot Starptautisko pretkorupcijas dienu, 2016. gads tika pasludināts par uzņēmēju gadu, kura laikā notiks vairākas aktivitātes un informatīvie pasākumi tieši uzņēmējiem par iekšējo kontroles lomu un korupcijas novēršanas iespējām uzņēmumos.

Starptautisko dimensiju uzņēmēju gadam piešķirs Eiropas Partneru pret korupciju (EPAC) konference, kas novembrī notiks Rīgā. EPAC ir neatkarīgs un neformāls institūciju tīkls, kas apvieno vairāk nekā 60 pretkorupcijas institūcijas no Eiropas Padomes dalībvalstīm. Šoreiz konferenci rīkos KNAB, un tās galvenais temats būs privātā sektora godprātības loma korupcijas novēršanā.

Tāpat pasludinot 2016. gadu par uzņēmēju gadu, KNAB īstenos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) darba grupas otrās fāzes rekomendācijas, kas paredz turpināt uzņēmēju informēšanu par iekšējās kontroles lomu kukuļošanas un ārvalstu amatpersonu kukuļošanas novēršanā.

Līdz 2016. gada beigām KNAB plāno izstrādāt regulējumu par iekšējās kontroles prasībām publiskas personas institūcijā un kapitālsabiedrībā, ietverot tajā arī OECD rekomendāciju par ziņošanas par koruptīviem noziedzīgiem nodarījumiem un ārvalstu amatpersonu kukuļošanu pienākuma noteikšanu.

Ieviešot OECD rekomendācijas, sadarbībā ar Valsts administrācijas skolu 2016.gadā tiks sākta projekta ieviešana, kas paredz KNAB izmeklēšanas kapacitātes paaugstināšanu, nodrošinot apmācības par ārvalstu amatpersonu kukuļošanas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un citiem saistītiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Atbilstoši KNAB darbības stratēģijai 2014.-2016. gadam koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izskaušana noteikta šādās prioritārajās jomās: institūcijās, kas rīkojas ar publisku personu mantu un liela apjoma finanšu līdzekļiem, it īpaši veselības aprūpes nozarē, tiesu varas un tiesībsargājošās institūcijās, par ēnu ekonomikas apkarošanu atbildīgajās institūcijās un politisko partiju darbībā.

2016. gadā KNAB turpinās nodrošināt likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un citu normatīvo aktu normu uzlabošanu, lai pilnveidotu valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu un aizliegumu sastāvu attiecībā uz reklamēšanos un informācijas izmantošanu. Tāpat plānots izstrādāt priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos ar mērķi risināt lobēšanas atklātības nodrošināšanu.

Pārskatot šī likuma normas, plānots precizēt valsts amatpersonu deklarāciju iesniedzēju loku un palielināt valsts un pašvaldību institūciju vadītāju lomu šā likuma izpildes kontrolē, proti, izvērtējot nepieciešamību, novirzīt maznozīmīgu pārkāpumu lietu izskatīšanu pašām institūcijām. Papildus tam nepieciešams izstrādāt priekšlikumus grozījumiem likumā, lai maksātnespējas administratoriem kā amatpersonām noteiktu ierobežojumus un aizliegumus.

2016. gadā paredzēts izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Politisko organizāciju finansēšanas likumā, lai novērstu individuālu fizisku personu iespējamu neatļautu iesaistīšanos ziedošanā partijām, atvēlot ziedojumam visus savus ienākumus. Grozījumi arī nepieciešami, lai nodrošinātu samērīgus valsts budžeta finansējuma izmaksas partijām.

Starptautisko saistību izpildes kontekstā KNAB 2016. gadā turpinās Eiropas Padomes Starpvalstu pretkorupcijas grupas (GRECO) rekomendāciju izpildes nodrošināšanu, aktualizējot jautājumu par atteikšanos no administratīvās imunitātes tiesnešiem un prokuroriem, kā arī tiks turpināts darbs pie KNAB likuma grozījumiem, lai nodrošinātu nepieciešamo KNAB institucionālo neatkarību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!