Foto: LETA
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis apstiprina, ka birojā ir uzsākta dienesta pārbaude par viņa vietnieka Alvja Vilka sniegto interviju ziņu aģentūrai LETA, taču neapstiprina, ka Vilka kabinetā būtu notikusi pārmeklēšana, informē biroja pārstāve Ieva Karlsberga.

Dienesta pārbaude sākta par to, ka, sniedzot interviju ziņu aģentūrai LETA šā gada 18.septembrī, Vilks, iespējams, nav ievērojis Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdē lemto, kas nosaka ierobežojumus KNAB vadībai publiski sniegt informāciju par KNAB darbinieku savstarpējām attiecībām.

Vilnītis atgādina, ka joprojām ir spēkā NDP lēmums, kas ierobežo KNAB vadības tiesības izpaust informāciju, tāpēc atsakās komentēt NDP pagājušās nedēļas lēmumu par KNAB reformu. Viņš arī norāda, ka informācijas sniegšanas ierobežojumi attiecas uz KNAB vadītāja vietniekiem.

Vilnītis informē, ka saskaņā ar KNAB darba kārtības noteikumiem biroja oficiālo viedokli plašsaziņas līdzekļiem sniedz tikai KNAB priekšnieks. Cits KNAB darbinieks biroja oficiālo viedokli plašsaziņas līdzekļiem var sniegt tikai ar KNAB priekšnieka rakstisku atļauju, norāda Karlsberga.

KNAB arī informē, ka pērn darba attiecības ar KNAB beiguši 23 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā – 10, pēc paša vēlēšanās – 8, uz pušu savstarpējā vienošanās pamata – 5. No 23 atbrīvotajiem darbiniekiem 8 bija nodaļu vadītāji un to vietnieki, no kuriem reorganizācijas rezultātā atlaisti 4, pēc paša vēlēšanās – 2, uz pušu savstarpējās vienošanās pamata - 2.

Šogad darba attiecības ar KNAB beiguši 15 darbinieki, no tiem reorganizācijas rezultātā – 1, pēc paša vēlēšanās – 10, cita iemesla dēļ – 4. No šiem četriem trīs bija darba attiecībās uz noteiktu laiku, bet viens darbinieks darbu beidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata. No 15 šogad atbrīvotajiem darbiniekiem viens bija nodaļas vadītāja vietnieks, kurš darba attiecības izbeidza uz pušu savstarpējās vienošanās pamata, norāda KNAB.

Jau ziņots, ka pēc intervijas aģentūrai LETA pret Vilku sākta dienesta pārbaude un Vilnītis uzdevis pārmeklēt viņa darba kabinetu, lai atrastu diktofonu ar intervijas ierakstu. Intervija notika septembra vidū, kad Vilks dažas dienas Vilnīša prombūtnē pildīja arī biroja priekšnieka pienākumus. Dienesta pārbaude sākta, jo, pēc Vilnīša domām, Vilks, intervijā runājot par savstarpējām attiecībām birojā, esot nonācis pretrunā ar NDP nolemto.

Kas šajā NDP sēdē lemts, aģentūrai LETA nav izdevies noskaidrot, bet neoficiāli ir zināms, ka ar Vilnīša pavēli bez viņa saskaņojuma neviens no KNAB darbiniekiem nav tiesīgs runāt, piemēram, ar medijiem, par to, kas notiek birojā.

Vilks ir pārliecināts, ka pret viņu un otru Vilnīša vietnieci Jutu Strīķi tiks sākta jauna dienesta pārbaude, jo viņi pēdējās dienās visai daudz izpaudušies dažādos medijos par spriedzi birojā, kas sākās līdz ar Vilnīša iecelšanu amatā, bet tagad esot sasniegusi kulmināciju.

Jau ziņots, ka NDP atzina par likumīgu Vilnīša iecerēto KNAB reorganizāciju, tomēr abi viņa vietnieki - Strīķe un Vilks, kā arī sešu nodaļu vadītāji izplatījuši publisku vēstuli, kurā apšauba Vilnīša spējas sekmīgi vadīt KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!