Foto: F64
Izskatot partiju priekšlikumus izmaiņām vēlēšanu un partiju finansēšanas kārtībā, koalīcijas padome pirmdien konstatēja, ka nav vienota atbalsta nevienam no līdz šim izteiktajiem ierosinājumiem, taču pēc nedēļas padome vērtēs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikumu mēnesi pirms vēlēšanām aizliegt reklāmas un partijas "Jaunais laiks" JL priekšlikumu samazināt priekšvēlēšanu tēriņus.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem skaidroja, ka ZZS rosinājusi aizliegt mēnesi pirms vēlēšanām jebkāda veida aģitāciju, tāpat varētu apsvērt iespēju liegt aģitāciju vidē, internetā un citur, taču par to ir jāvienojas koalīcijai.

Tāpat, pēc Brigmaņa teiktā, ka ZZS "simpātisks" šķiet priekšlikums samazināt partiju priekšvēlēšanu tēriņus. Brigmanis portālam "Delfi" pauda, ka partija uzskata - tēriņu griesti priekšvēlēšanu izdevumiem 275 000 latu apjomā būtu optimālā robeža, tādejādi varētu runāt par vēl lielāku tēriņu ierobežošanu nekā piedāvā JL, kas pirmdien paziņoja par priekšlikumu ierobežot priekšvēlēšanu izdevumus, līdzšinējo aptuveni 570 000 latu vietā ļaujot kampaņai tērēt ne vairāk kā 356 000 latu.

Savukārt Tautas partijas (TP) priekšsēdētāja vietnieks, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns atzina, ka TP konceptuāli varētu atbalstīt priekšvēlēšanu izdevumu samazinājumu un varētu vērtēt ZZS priekšlikumu par aģitācijas aizliegumu.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem atzina, ka lielākā daļa partiju iesniegto priekšlikumu – par vēlēšanu rīkošanu saskaņā ar Vēlētāju reģistru pēc vēlētāju dzīves vietas, atgriešanos pie viena vēlēšanu mandāta, vēlēšanu ierobežojumu atcelšana, pašvaldību deputātiem ļaujot savienot darbu ar deputātu pienākumiem Saeimā, un citi – koalīcijas padomē noraidīti.

Pēc nedēļas koalīcijas partijas vērtēšot gan JL priekšlikumu, gan ZZS ieteiktos priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus.

Jau vēstīts, ka valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja ieceri finansēt no valsts budžeta politiskos spēkus, kas vēlēšanās pārsnieguši vismaz 2% barjeru, sedzot tiem 50 santīmus par katru vēlētāju balsi. Savukārt JL pirmdien nāca klajā ar ierosinājumu samazināt priekšvēlēšanu izdevumus, nosakot, ka partijas vēlēšanu kampaņā var tērēt ne vairāk kā piecus santīmus uz vēlētāju līdzšinējo astoņu vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!