Foto: F64
11.Saeimā ievēlēto četru lielāko politisko spēku – "Saskaņas centra", Zatlera reformu partijas (ZRP), "Vienotības" un Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK – līderi uzsver nepieciešamību saliedēt sabiedrību, taču par iespēju šim mērķim veidot visu četru partiju kopīgu tā dēvēto "varavīksnes valdību" izsakās atturīgi.

ZRP līderis Valdis Zatlers otrdien Latvijas Radio diskusijā klāstīja, ka sabiedrības saliedēšanai nepieciešami divi soļi - vienai pusei jāpasaka, ka tā apzinās un ciena tautas ciešanas 50 gadu garumā, bet otrai pusei jāpateicas par darbu valsts labā, un visiem kopā turpmāk jāstrādā valsts labā. Pēc Zatlera domām, tas ir iespējams, bet jābūt konkrētiem soļiem no visām partijām un līderiem. "Tas var būt jauna ceļa sākums sabiedrības saliedēšanai," klāstīja Zatlers, piebilstot - ja šie soļi netiks sperti, varam turpināt iet to pašu ceļu, ko agrāk.

Arī "Saskaņas centra" līderis Jānis Urbanovičs radio diskusijā piekrita Zatleram, norādot, ka pats "nevarētu pateikt labāk". Urbanovičs uzsvēra, ka ir nepieciešams kopdarbs uz latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas un latviešu kultūras dominantes principiem.

Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš nenoliedza nepieciešamību saliedēt sabiedrību, bet atgādināja VL-TB/LNNK pozīciju - ir jāveido nacionāla valdība.

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa radio diskusijā atzina, ka, iespējams, partijām būtu jāatrod līdzsvars starp dažādiem viedokļiem, gan respektējot gandrīz trešdaļas vēlētāju gribu, kas balsoja par SC, gan arī nacionālās intereses, jo arī atbalsts Nacionālajai apvienībai pieauga. Jāpanāk izlīgums, bet to nevar izdarīt, ja valdībā neiekļauj arī Nacionālo apvienību, klāstīja Āboltiņa.

Viņa arī uzsvēra, ka partijas nevar darboties pēc principa "mana partija - mana lēņu muiža", pastāvēt tikai uz savu programmu, gaidot, kamēr visi pārējie tai piekritīs, jo "tas nebūs ceļš uz sadarbību".

Tomēr "varavīksnes valdības" veidošanai uzreiz nepiekrita Gaidis Bērziņš, atgādinot, ka neredz problēmu veidot nacionālo valdību. Arī Urbanovičs sacīja, ka par to jābūt oficiālam priekšlikumam, jo šonedēļ publiskajā telpā pēkšņi parādījies apzīmējums "varavīksnes valdība" ir "provokācija, pozitīva, bet provokācija". Urbanovičs arī pieļāva, ka arī Āboltiņa, kas pirmdien intervijā Latvijas Radio apcerēja šo modeli, pati netic iespējai to realizēt.

Urbanovičs arī pieļāva, ka runas par "varavīksnes valdību" ir vienkārši mēģinājums ietekmēt tā dēvētā koalīcijas kodola - "Vienotības" un ZRP - sarunas. "Šobrīd visi citi spriedelējumi ir lieki," sacīja Urbanovičs. Mājieni par citām iespējām, pēc Urbanoviča domām, liecina, ka "viņiem ne tik labi iet", tāpēc koalīcijas kodola partijām vispirms "jāizšķiras par sevi". Urbanovičs arī pauda cerību, ka viņi to izdarīs ātri.

Arī Zatlers paziņoja, ka "krāsainība valdībā nav nopietni, mērķis ir stabila valdība, nevis krāsaina valdība", jo nākamajam Minsitru Kabinetam būs jārisina nopietnas problēmas, jāpabeidz ekonomikas atveseļošanas plāns. "Izrunāšanās par krāsām nav nopietni," sacīja Zatlers.

Viņš arī atzina, ka atšķirībā no tām partijām, kas nav kodolā, ar "Vienotību"  ir grūti runāt. "Viņi bija varas partija," skaidroja Zatlers, norādot, ka tāpēc "Vienotība" lielā mērā ir apmierināta ar paveikto dažās jomās, un daudz ko negrib mainīt. Pēc Zatlera domām, ZRP ir jāpārliecina "Vienotība", ka reformas ir nepieciešamas. Bet "te ir varas partija, kas bija sen pie varas, un partija, kas izveidota, lai būtu reformas," sarunu grūtības skaidroja Zatlers.

Viņš gan norādīja, ka ar valdības veidošanu nav jāsteidzas, valdība "nav jādabū rīt uz brokastlaiku", jo valdības veidošana ir nopietns darbs. 

Āboltiņa savukārt diskusijā atzina, ka valdības veidošanā klupšanas akmeņi nebūs programmatiskie jautājumi, bet gan nacionālie - jo visi grib saliedēt sabiedrību, tomēr kādu daļu no valdības veidošanas izslēgt. Viņa aicināja runāt nevis par atšķirīgo, bet par to, par ko partijas spēj vienoties.

Savukārt Urbanovičs pauda pārliecību, ka valdības veidošanu klupinās intrigas amatu dēļ, kas jau esot sākušās, ko gan "koalīcijas kodols" noliedz.

Jau ziņots, ka, lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Andris Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!