Agrāk sodītais uzņēmējs Igors Kobliņecs savulaik par Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra Andra Stara ārštata konsultantu esot pieņemts operatīvās informācijas ieguves dēļ, ziņo aģentūra LETA.
Jāatgādina, ka savulaik iekšlietu ministra padomnieks bija biznesmenis Vladimirs Cadovičs, kurš Latvijā uzņēma par kriminālo autoritāti uzskatīto Krievijas uzņēmēju Mihasju.

Kā skaidroja Staris, viņš zinājis, ka Kobliņecs 1993.gadā ir tiesāts par izspiešanu un vieglu miesas bojājumu nodarīšanu. Daži apsvērumi valsts sekretāram tomēr esot likuši par savu ārštata konsultantu pieņemt agrāk sodītu personu.

Staris norādīja, ka laikā, kad par viņa konsultantu kļuva Kobliņecs, nebija izstrādāti īpaši noteikumi par to, kādiem jābūt Iekšlietu ministrijas amatpersonu padomdevējiem. Tikai pagājušajā gadā ministrija pēc dažiem nepatīkamiem gadījumiem izstrādājusi noteikumus, pēc kuriem patlaban tiek izvēlētas personas konsultantu amatiem.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Valmieras rajona policijas pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieks Aldis Ozoliņš, Kobliņecs tika tiesāts 1993.gada 1.jūlijā Valkas rajona tiesā. Lai gan noziegums, par ko tika tiesāts Kobliņecs, bija pastrādāts Valmierā, tiesa notikusi Valkā, jo toreizējais valmierietis bijis tik skandaloza personība, ka Valmieras tiesas tiesneši atteicās izskatīt viņa lietu.

Kobliņecs tika tiesāts pēc agrāk spēkā esošā Kriminālkodeksa 109.panta - par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu, un pēc šā paša likuma 143.panta - par izspiešanu. Toreiz uzņēmējam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti, lai gan Kobliņecs jau pirms tiesas deviņus mēnešus bija atradies Rīgas Centrālcietumā.

1993.gadā patlaban 42 gadus vecais uzņēmējs ar vēl trīs vīriešiem Valmierā sagrābuši kādu vīrieti, ko aizveduši uz Gaujmalu. Vīrieši esot draudējuši ar cietušā pašnāvības inscenēšanu, viņam ap kaklu apliekot virvi. Pēc tam cietušais ielikts iepriekš izraktā bedrē, piesolot viņu dzīvu aprakt. Pēc tam uzbrucēji aplējuši vīrieti ar eļļu un draudējuši viņu aizdedzināt.

Pēc visām šīm darbībām no cietušā pieprasīti 20 000 rubļu, kas pa divām reizēm, sadalot summu uz pusēm, bija jānogādā toreiz Kobliņecam piederošās firmas "Maklord" ofisā.

Ozoliņš stāstīja, ka pēc kāda laika, kad tiesas piespriestais sods jau bija pagājis, valmierieši nolēmuši uzzināt, vai uzņēmējam nav ieroču. Liels esot bijis policijas darbinieku pārsteigums, kad datu bāzē konstatēts, ka Kobliņecam ir izsniegta oficiāla atļauja ieroča glabāšanai, kas nav pieļaujams agrāk sodītām personām. Taču vēl lielāks pārsteigums bijis, kad policijas darbinieki oficiālajā IeM Informācijas centrā nav varējuši atrast informāciju par to, ka uzņēmējs ir sodīts - šī informācija bija pazudusi. Patlaban gan informācija par sodāmību atkal esot ievadīta datu bāzē.

Staris informācijas par sodāmību pazušanu skaidroja ar to, ka tajā laikā Informācijas centrs vēl nebija datorizēts un visa informācija tika kārtota īpašās kartotēkās, tādēļ neesot brīnums, "ka kāda lapele pazuda".

Jau ziņots, ka Kobliņecs vairs nav IeM valsts sekretāra ārštata konsultants, jo 2000.gada jūlija Staris viņu atbrīvoja par vairākkārtēju ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu. Kā tolaik ziņoja prese, ceļu policistiem Kobliņecs esot uzrādījis IeM valsts sekretāra ārštata konsultanta apliecību. Staris šādu rīcību novērtēja kā nepiedodamu, jo "visiem ir viens likums un viena taisnība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!