Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata pretendente, Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova joprojām ir gatava kļūt par VID vadītāju.

Pēc valdības lēmuma atlikt VID vadītāja apstiprināšanu Koļegova otrdien žurnālistiem nevēlējās to komentēt, skaidrojot, ka "politiķi dara savu darbu".

Amata pretendente arī atzina, ka būtu priecīgāka, ja viņas kandidatūrai būtu vienbalsīgs atbalsts, tomēr, ja nav vienprātības, tas dodot vēl lielāku motivāciju uzņemties VID vadību.

Koļegova arī norādīja, ka pretestība viņas apstiprināšanai radot jautājumus un vedinot izdarīt secinājums, ka, iespējams ir cilvēki, "kas iekārtojušies VID, jūtas nervozi un mēģina situāciju vērst sev par labu". "Šie cilvēki mēģina kaut kā mani nomelnot, nomelnot manu ģimeni un panākt, lai es tur nestrādāju," sacīja Koļegova.

Koļegova arī piebilda, ka ir komandas cilvēks, tāpēc nevarot "pamest un pievilt komandu, kurai solījusi strādāt labi šajā amatā".

VID vadītāja izraudzīšanās process liecinot, ka nav daudz cilvēku, kuri vēlētos ieņemt šo amatu. "Es zinu, ka piedāvājums tika izteikts vairākiem cilvēkiem, kuri no šī amata atteikušies," sacīja amata pretendente.

Savukārt uz jautājumu par neskaidrībām amatpersonas deklarācijā Koļegova atbildēja, ka ir rīkojusies saskaņā ar likumu, kas atļauj saņemt dividendes un sadalīt tās starp kapitāldaļu turētājiem.

"Es ļoti cienu likumus un negribētu, lai tie tiek dažādi interpretēti. Par visiem gadījumiem, kad uzņēmumā ir pieņemti lēmumi izmaksāt dividendes, ir bijuši valdes lēmumi," uzsvēra Koļegova.

Kā ziņots, partijas "Vienotība" iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā.

Balsojumā visi četri klātesošie "Vienotības" ministri balsoja pret Koļegovas apstiprināšanu, un saskaņā ar koalīcijas līgumu šādā gadījumā jautājuma izskatīšana ir jāatliek. Pēc diskusijām Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) pasludināja pārtraukumu sēdē. Pēc sēdes atsākšanās premjers paziņoja, ka viņš nebūs tas, kuru var šantažēt, taču vienlaikus viņš arī nebūs tas, kurš pārkāps koalīcijas līgumu. Līdz ar to jautājuma izskatīšana uz nedēļu tika atlikta.

Pirmdien pēc tikšanās ar Koļegovu partijas "Vienotība" vadītājs Andris Piebalgs atzina, ka "Vienotības" lēmums ir Koļegovu neatbalstīt. "Pamatojums tam nav tik daudz saistīts ar viņas profesionālajām zināšanām, bet tas ir tomēr saistīts ar to, ka cilvēkam ir jābūt absolūti nevainojamai gan amatpersonas deklarācijai, gan arī darījumiem, kas, saprotu, ir likumīgi, bet ir ļoti, ļoti grūti saprotami. Diskusijā viņai neviens konkrēti nepārmeta par šiem darījumiem, bet konkrētajam amatam ir jābūt absolūti nevainojamai reputācijai," sacīja Piebalgs.

Koļegovas kandidatūru VID vadītāja amatā atbalsta Zaļo un zemnieku savienība, arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK aicinās savus ministrus atbalstīt Koļegovu ar nosacījumu, ka pēc gada būtu jāizvērtē viņas paveiktais.

Iepriekšējā VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone jūnija beigās atstāja amatu. Uz VID ģenerāldirektora amatu tika izsludināts konkurss, kas noslēdzās bez rezultātiem. No četriem amata pretendentiem, kas tika virzīti konkursa otrajai kārtai, neviens netika atzīts par piemērotu, tāpēc tika nolemts VID jauno vadītāju meklēt valsts pārvaldē bez konkursa. Līdz šim uzrunātas vairākas amatpersonas, tostarp Koļegova, Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš un Patērētāju tiesību aizsardzības centra vadītāja Baiba Vītoliņa, taču pēdējie divi atteicās pretendēt uz attiecīgo amatu.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) oficiāli izvirzīja Koļegovu VID ģenerāldirektora amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!