Foto: F64
Saeimas deputāti ceturtdien konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par pašvaldībām", kas paredz atteikties no aizklātiem balsojumiem pašvaldībās.

Šīs deputātā Jāņa Ozoliņa (RP) piedāvātās izmaiņas paredz, ka pašvaldības domes priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ievēl vai atsauc no amata, balsojot atklāti, atklāti balsos arī gadījumos, kad jālemj par deputāta mandāta anulēšanu. Likuma grozījumu mērķis ir palielināt atklātību lēmumu pieņemšanā.

Patlaban likums par pašvaldībām paredz, ka domes priekšsēdētāju, vietniekus ievēl un atceļ no amatiem aizklātajā balsojumā. Tāpat aizklāti balso par deputātu mandātu anulēšanu. Tāpat domes deputāti balsojot var noteikt, ka par kādu jautājumu balsos aizklāti.

Likumprojekta autori uzskata, ka pašvaldībās jānodrošina atklāti balsojumi visos jautājumos. "Ir jāmazina iespējama negodīga vai kādu interešu vadīta rīcība slēgtajos balsojumos, kas neprasa deputātam savas izvēles pamatošanu. Pašreizējā kārtība neveicina lēmumu caurspīdīgumu un iedzīvotāju uzticību politiskajam procesam kopumā. Ir piemēri, kad likumā paredzētie aizklātie balsojumi tiek izmantoti, lai deputāti slēptos no sava patiesā balsojuma," norādīts projekta anotācijā.

Likuma grozījumi paredz, ka pašvaldībām būs atklāti jāievēl un jāatceļ no amata visas amatpersonas un tiks atcelta iespēja rīkot aizklātu balsošanu par visiem citiem jautājumiem.

Iepriekš iebildumus pret atklātajiem balsojumiem pašvaldībās pauda Latvijas Pašvaldību savienība, jo tas ierobežošot demokrātiju pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!