Rīgas TEC 2 rajonā mazdārziņu kooperatīvā "Enerģētiķi" Salaspils teritorijā otrdien konstatētas ķīmisko un sadzīves atkritumu nelikumīgas izgāztuves - aptuveni pusotra hektāra platībā izgāztas piecas atkritumu kravas ar sērskābi, kas ievietota plastmasas un stikla traukos.
Atkritumi izgāzti Granīta ielas ceļa malā aptuveni 1,5 kilometru attālumā no Sauriešu ceļa.

Par atkritumiem pirmais paziņojis kāds sēņotājs. TEC 2 apkārtnes meži ir Rīgas nomales iedzīvotāju iecienīta sēņošanas vieta. Sēnes tiek lasītas arī ceļa malās un tās vēlāk pārdod Šķirotavas stacijas tuvumā.

Salaspils operatīvā centra priekšnieks Valdemārs Elksnis uzskata, ka uzņēmumu, kuri varētu ražot līdzīgus atkritumus, ir daudz, tāpēc atrast vainīgo būšot grūti. Pašlaik paņemtas atkritumu analīzes un Valsts policija veiks izmeklēšanu. Pēc Elkšņa domām, atkritumi nogādāti no kāda akumulatoru ceha, kas izgāzis nevajadzīgus ķīmiskos produktus.

Ar šāda veida atkritumu uzglabāšanu Latvijā šobrīd izveidojušās problēmas, jo nav atklātas specializētas vietas, kur tos uzglabāt, tāpēc uzņēmumi nereti tos atstāj mežā.

Specializētās glabātavas trūkumu Elksnis uzskata par galveno nelikumīgā piesārņojuma rašanās iemeslu. Arī pašvaldībai nav kur izvest sērskābi, bet līdz izmeklēšanas beigām tai būs jāpaliek turpat mežā.

Jau ziņots, ka Salaspilī arī iepriekš konstatēti vides piesārņojuma gadījumi - mežos tika izgāzti maisi ar naftas produktiem. Vainīgais joprojām nav atrasts, kaut gan policijai ir ziņas par automašīnas numuru, kas transportējusi šos maisus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!