Foto: LETA

Atstādinātais muitas vadītājs Tālis Kravalis, iespējams, ir pretdarbojies izmeklēšanai par savas māsas darbu muitā, jo viņa caur muitu palaidusi aizturētu kravu ar viltotu zīmolu apģērbiem, svētdien ziņo TV3 radījums "Nekā personīga".

Kravali no Muitas vadītāja amata atstādināja šonedēļ, tomēr jau ilgāku laiku Valsts ieņēmumu dienesta augšgalā valdīja saspringts noskaņojums starp Kravaļa vadīto muitu no vienas puses un Finanšu un Muitas policijām no otras. Kravalis kolēģiem pārmetis nespēju apkarot kontrabandu, kolēģi Kravalim - jaukšanos kontrabandas apkarošanā un noziegumu izmeklēšanas kavēšanu. Tikmēr VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone ilgu laiku puses centās samierināt, taču nesekmīgi, rezumē raidījums.

2014.gada jūnijā Terehovas muitas punktā apturētas divas fūres ar drēbēm. Muitnieki pārbaudīja kravu un atrada dažādu dārgu un modīgu brendu bikses un kreklus. Kravu aizturēja un no Rīgas pieaicināja speciālistu - Eiropas antikontrafakta tīkla pārstāvi Latvijā.

Speciālists atzina, ka krava ir viltojums un likums paredz, ka apģērbu viltojumi ir konfiscējami un iznīcināmi. Krava Terehovā nostāvēja nedēļu un tad viss pēkšņi mainījās, jo muitnieki mašīnas palaida. Bija uzradusies cita leģenda - tā vairs neesot krava Lietuvai, bet gan tranzīts drēbju transportēšanai ārpus Eiropas, norāda raidījums.

Antikontrafakta tīkla pārstāvis vērsās pie VID ģenerāldirektores Ināras Pētersones ar lūgumu noskaidrot, vai amatpersonas nav pieļāvušas noziegumus. VID vadītāja sākumā nav ticējusi, ka kaut kas tāds ir iespējams. Tikai pēc ilgstošas pārliecināšanas Pētersone piekritusi sākt dienesta pārbaudes. Tajā noskaidrots, ka Latgales muitas darbinieki drēbju lietā bija pārtraukuši administratīvo lietvedību pēc tam, kad bija saņēmuši rīkojumu no Rīgas muitas Riska vadības daļas.

Rīkojums bijis ļaut kravai turpināt ceļu. Lietā esot bijusi iesaistīta Muitas Riska vadības daļas vadītāja Baiba Trukšāne - Muitas priekšnieka Kravaļa māsa. Dienesta pārbaudes vilkās vairāk kā gadu līdz rudenim, kad Finanšu policija ierosināja kriminālprocesu par bezdarbību pret Trukšāni un Latgales muitas pārvaldes priekšnieku Guntaru Loitu. Abus aizturēja, bet pēc divām dienām palaida, atstādinot no amatiem, ziņo raidījums.

Izmeklētājiem esot pierādījumi, ka aizdomās turētās Trukšānes brālis, Muitas priekšnieks Kravalis esot izmantojis savu dienesta stāvokli, lai traucētu izmeklēt māsas lomu viltoto drēbju kravas atbrīvošanā. Sarunā ar "Nekā personīga" nu jau atstādinātais muitas ģenerālis uzskata, ka vēršoties pret viņa māsu un citiem muitniekiem finanšu policisti kārto attiecības, kuras varētu risināt, lietas vienkārši izrunājot.

"Ļoti žēl, ka ieņēmumu dienestā mums šī prakse ir tāda, ka šie teorētiskie strīdi starp tiesībaizsardzības bloku un tiem, kuri praktiski strādā, ka viņi tiek risināti ar disciplinārlietām, dienesta pārbaudēm, kriminālprocesiem. Patiesībā tas pilnībā degradē darba vidi. Ja man šodien jautātu, kāda tad šodien ir Ieņēmumu dienesta vizītkarte, tad es varētu teikt, ka tā ir tāda emocionālā vardarbība un tiesiskais nihilisms," raidījumam sacījis Kravalis.

Savukārt Pētersone noliedz, ka kriminālprocess pret Kravaļa māsu Trukšāni būtu saistāms ar Kravaļa atstādināšanu. Tomēr tas, ka Tukšāne strādājusi netiešā brāļa pakļautībā, esot radījis interešu konflikta pazīmes. Kravalis arī rakstiski sūdzējies Pētersonei, ka izmeklēšana pret viņa māsu tiekot veikta negodīgi. Pētersone prasījusi KNAB izvērtēt, vai Kravalis šādi sūdzoties nav nonācis interešu konfliktā. KNAB secinājis, ka ir nonācis un Kravalim uzlicis 120 eiro lielu sodu, norāda raidījums.

Savukārt kāds Kravaļa draugs, kas nevēlējās minēt savu vārdu, sarunā ar "Nekā personīga" teica, ka Kravali esot psiholoģiski salauzusi iesaistīšanās KNAB operācijā ar Vladimira Vaškeviča aizturēšanu. Kopš tā laika ģenerāli laiku pa laikam apsargā. Solis iet pret tolaik ārkārtīgi ietekmīgo Vaškeviču esot bijis varonīgs un VID vadība to neesot novērtējusi. Kopš tā laika Kravalis esot sācis saskatīt Vaškeviča sabiedrotos arī savos kolēģos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!