Krievijas Federācija ir pieņēmusi lēmumu kā trešā puse iesaistīties Eiropas Cilvēktiesību tiesai iesniegtās lietas "Kononovs pret Latviju" izskatīšanas procedūrā, informē Kremļa preses dienestā.
Saistībā ar to Krievijas pilnvarotais pārstāvis Eiropas Cilvēktiesību tiesā Pavels Laptevs svētdien ir nosūtījis tiesai atbilstošu memorandu, raksta NewsRu.

Papildus tam Laptevs ir ierosinājis piemērot šai lietai noteikumu par paātrinātu izskatīšanu, ņemot vērā Vasīlija Kononova ievērojamo vecumu. Kononovs ir dzimis 1923.gadā Latvijā, un pašlaik uzturas Rīgā, raksta Ria Novosti.

Kononovs ir Krievijas pilsonis, Lielā Tēvijas kara veterāns, raksta Krievijas mediji. Latvijas prokuratūra ne reizi vien ir atzinusi Kononovu par vainīgu kara noziegumos - deviņu civiliedzīvotāju slepkavībā Mazo Batu sādžā 1944.gada Vasarsvētkos. Kononovs uzstāj, ka tie bijuši nevis civiliedzīvotāji, bet gan vietējie fašistu palīgi.

Rīgas tiesa piesprieda viņam sešu gadu cietumsodu, taču pēc lietas pārsūdzēšanas Augstākā tiesa 2000.gada aprīlī Krievijas pilsoni Kononovu atbrīvoja no apcietinājuma veselības stāvokļa dēļ un krimināllietu pret viņu nolēma nosūtīt papildu pirmstiesas izmeklēšanai. Tā paša gada septembrī prokurors pieprasīja apsūdzētajam 12 gadus cietumsoda.

2004.gadā Latvijas Augstākā tiesa atzina Kononovu par vainīgu kara noziegumos, taču atbrīvoja tiesas zālē, jo viņš jau bija pavadījis apcietinājumā piespriesto termiņu – gadu un astoņus mēnešus.

2005.gada aprīlī Vasīlijs Kononovs vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, pieprasot pasludināt viņu par nevainīgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!