Foto: Alfrēds Ulmanis
Kad jārunā par attiecībām lielvaru starpā, der atcerēties, ka šo valstu savstarpējo attieksmi uzticēšanās jautājumā nosaka trīs spēki – vara, nauda un intelekts. Šobrīd novērojams, ka intelekts no šīs trijotnes ir pazudis, piektdien, 29. jūnijā, portāla "Delfi" un žurnāla "Rīgas Laiks" rīkotajā festivāla "Lampa" diskusijā sacīja viens no deviņdesmito gadu nozīmīgākajiem Krievijas polittehnologiem Jefims Ostrovskis.

"Ja uzticība ekspluatē naudu un spēks pastiprina nedrošību, – veidot attiecības var tikai intelekts, tā ir tā funkcija," savu pārliecību skaidroja Ostrovskis. Viņš gan skaidrībai precizēja, ka runa nav par apzinātu valstu rīcību, kas šādus apstākļus veicinot, bet gan būtu jādomā par naudas un varas savstarpējām attiecībām.

Viņš diskusijā par to, kā iespējama uzticēšanās starp Austrumiem un Rietumiem, uzsvēra, ka pašlaik notiek cīņa par uzticēšanos un nav zināms, kas tajā uzvar.

"Uzticēšanās karš ir bīstama lieta. Visi viens otram neuzticas un tad tomēr kļūst vienādi, piemēram, visi lieto "Microsoft". Tāpēc ir risks, ka nākotnē nebūs vairs atšķirības, ka nebūs vairs uzticēšanās vai neuzticēšanās, tā vietā būs automatizēta vide, kas mūsu vietā darīs visu, maksās rēķinus," sacīja Ostrovskis.

Aleksandra Pjatigorska fonda prezidents Ostrovskis Krievijas un Rietumu medijos tiek dēvēts par vienu no vislabāk apmaksātajiem krīžu vadības speciālistiem, kā arī par cilvēku, kurš Krieviju iepazīstināja ar melno PR. Viņš ir arī žurnāla "So-obščenie" (1999–2011) līdzdibinātājs, kā arī luksusa automašīnu tirgošanas uzņēmuma "Marussia motors" (2007-2014) dibinātājs un līdzīpašnieks.

Vēstīts, ka šogad "Lampas" programmā paredzēti vairāk nekā 270 pasākumi par visdažādākajām tēmām latviešu, krievu un angļu valodā. Ikviens festivālā aicināts nodoties sarunām par uzticēšanos un citām Latvijai un pasaulei nozīmīgām tēmām, vēlēšanu gaidās aci pret aci tikties ar politisko partiju līderiem, iesaistīties praktiskās darbnīcās un mākslinieciskās performancēs. Pilna pasākuma programma pieejama šeit.

Sarunu festivāls šogad tiek aizvadīts uzticēšanās zīmē, tādēļ arī nozīmīga sarunu daļa veltīta tieši uzticēšanās tēmai, iepriekš skaidroja pasākuma organizatori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!