Foto: DELFI

Ir apstiprinājies, ka Krievijas Federācija ir izvietojusi raķetes "Iskander M" pie Baltijas robežām un Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) pauž bažas par šādu Krievijas rīcību, kas noteikti neveicina vispārējo uzticību un nevairo drošību reģionā, teikts ministrijas paziņojumā medijiem.

Jau iepriekš Latvija ir izteikusi neizpratni, kāpēc gan Krievijai būtu nepieciešams izvietot uzbrukuma raķešu sistēmas Baltijas valstu robežu tuvumā.

Šādai rīcībai nav nekāda attaisnojuma, un tā noteikti nav arī NATO vai tās dalībvalstu izprovocēta rīcība.

Visiem labi zināms, ka NATO pretraķešu sistēma ir izteikti izstrādāta kā aizsardzības sistēma, un tā nav vērsta pret Krieviju, nedz arī lai mazinātu Krievijas stratēģiskās kodolatturēšanas spējas.

NATO pretraķešu sistēma ir domāta, lai aizsargātos no trešo valstu iespējamiem apdraudējumiem.

Šāda Krievijas rīcība diemžēl nenāk par labu drošības situācijai reģionā.

Tieši savstarpēja atklātība ir viens no būtiskākajiem uzticību veicinošiem pasākumiem.

NATO-Krievijas padome (NRC) par atklātību vienojusies un izcēlusi, ka pozitīvi vērtējama ir apmaiņu ar novērotājiem, tai skaitā "Zapad" un "Steadfast Jazz" mācību laikā, lai arī, partneru sniegtā informācija par dalībnieku skaitu un spējām nebija pilnīga.

ĀM uzskata, ka ir jāturpina atklātības veicināšana, tāpēc Latvijas puse sagaida tādu Krievijas rīcību, kas atbilst NRC vienošanos garam, nevis nevajadzīgus apgalvojumus, ka - netiek pārkāptas starptautiskās vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!