Krievijas Ārlietu ministrija uzskata, ka Eiropas cilvēktiesību tiesas atteikums apmierināt Latvijas kreiso politisko spēku apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) aktīvistes Tatjanas Ždanokas sūdzību pret Latviju ir “diskriminējošās un antidemokrātiskās likumdošanas” attaisnojums.
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Mihails Kamiņins paziņoja, ka tiesas lēmums bija pieņemts ar mērķi “bloķēt politiskās opozīcijas aktivitātes Latvijā un kopumā Baltijā, lai gan šī opozīcija sen jau nav komunistiska, un uz mūžu sodīt cilvēkus par viņu uzskatiem un pārliecību”.

Krievijas ĀM pārstāvis norādīja - “rodas iespaids, ka ECT, pieņemot lēmumu nebalstījās uz pietiekami nopietnu, pilnīgu juridisko faktu kompleksa analīzi”.

Jau ziņots, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pagājušajā nedēļā pasludināja spriedumu Tatjanas Ždanokas (PCTVL) sūdzībā pret Latvijas valsti, atzīstot, ka Latvija nav pārkāpusi Ždanokas cilvēktiesības, liedzot viņai kandidēt Saeimas un pašvaldību vēlēšanās.

2004.gada 17.jūnijā ECT 1.palāta ar piecām balsīm pret divām atzina Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 1.protokola 3.panta un 11.panta pārkāpumu. Latvijas valdība nolēma spriedumu pārsūdzēt un iesniedza tiesā lūgumu par lietas nodošanu izskatīšanai Lielajā palātā.

Lūgums tika pamatots ar to, ka spriedums ir iezīmējis jaunu virzienu konvencijas 1.protokola 3.panta interpretācijā un tiesa nebija pietiekami izvērtējusi vēlēšanu tiesību ierobežošanas vajadzību pēcokupācijas un totalitāra režīma nomaiņas sabiedrībā.

Lieta tika izskatīta atkārtoti, vēlreiz izsekojot argumentus, kas saistīti ar Latvijas pēcokupācijas kontekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!