Foto: LETA

Viens no krievu valodas referenduma organizatoriem Aleksandrs Gapoņenko Rēzeknē izrādījis filmu "Latvija, kuru mēs pazaudējām", kurā stāsta, ka Latgale ir cietusi no pārlatviskošanas, vēsta TV3 raidījuma "Nekā personīga".

Šajā nedēļas nogalē krievu kopienas aktīvisti devās uz Latgali un brauciena mērķis bija atgādināt vietējām Latgales krievu kopienām, ka Latvijā joprojām zeļ un plaukst fašisms. Rēzekniešiem bija arī vēstures stunda, kurā demonstrēja Latviju nomelnojošu filmu. Gopoņenko raidījumā atzīst, ka filmā stāstītais atšķiras no "tās oficiālās doktrīnas, kuru māca Latvijas skolās."

Raidījuma vēsta, ka savā, apmēram stundu garajā, darbā Gapoņenko ir ieguldījis pamatīgu darbu. Vēstures fakti – ja ne klaji sagrozīti, tad ir apgriezti kājām gaisā, vēsta raidījuma. Filma liek saprast - Latgale ir cietusi no pārlatviskošanas un tā vienmēr ir cīnījusies par patstāvību. Filmas autors ar raidījumu atteicās runāt, taču pēc nedēļas internetā nonākšot jaunākā sērija.

Vietējās Rēzeknes krievu kopienas vadītājs raidījumam atzina, ka gan filmā, gan arī plakātos dominē padomju akcents, tomēr cilvēkiem pašiem esot lietas jāizvērtē.

Braucienu uz Rēzekni organizējis Viktors Guščins un raidījums atgādina, ka viņš vēl nesen Vecrīgā dokumentēja nepilsoņu kongresa rīkotu protestu krievu skolu aizstāvībai.

Raidījums atzīst, ka krievu kopienas pasākums Rēzeknē bija niecīgi apmeklēts, tas parāda, ka Krievijas tautiešu politikas īstenotāji Latvijā turpina aktīvi strādā, lai šķeltu sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!