Foto: DELFI

Latvija varētu izveidot ātrās reaģēšanas vienību, kas, sargājot Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas, nepieciešamības gadījumā varētu steigties palīgā citām ES valstīm, tā varētu sastāvēt no aptuveni 50 robežsargiem, ceturtdien diskusijā par ES robežu stiprināšanu sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Tikmēr aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) precizēja, ka tā nebūtu "apkarošanas misija". "Tā būtu novērošanas, palīdzības un nepieciešamības gadījumā glābšanas misija," sacīja ministrs.

Ziņots, ka Latvija arī turpmāk ir gatava ar tehniku un cilvēkresursiem piedalīties Eiropas Savienības robežapsardzes aģentūras "Frontex" stiprināšanā un attīstīšanā, šādu gatavību ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmē paudis Kozlovskis.

Tāpat vēstīts, ka 22. septembrī ES Tieslietu un iekšlietu ministru padome vienojās par 120 000 personu, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu divu gadu laikā.

Saskaņā ar padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Pirmie bēgļi Latvijā no Grieķijas ieradās 6. februārī. Tika pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!