Foto: DELFI Aculiecinieks
Uz Latvijas ceļiem pašlaik darbojas 59 fotoradari, no tiem – 25 stacionārie, taču mēneša laikā jaunas iekārtas nav uzstādītas, pirmdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Laikraksts apšauba fotoradaru uzstādītājas firmas "Vitronic Baltica un partneri" maijā doto solījumu visus 160 radarus piegādāt līdz septembrim. Valsts policija (VP) gan visai izvairīgi laikrakstam izteikušies par to, vai tiešām līdz septembrim ir cerība sagaidīt visus 160 radarus. Policija atkārtojot pirms mēneša teikto, ka "Vitronic" par termiņu neievērošanu izteikti divi brīdinājumi, kā to paredzot arī līguma noteikumi, vēsta laikraksts. Nav skaidrs, kas notiks septembrī, ja arī tad radari netiks uzstādīti, vēsta "Neatkarīgā".

"VP, konstatējot, ka privātais partneris līgumsaistības atbilstoši līguma nosacījumiem nav izpildījis, 2012. gada 20. janvārī uzsāka līguma laušanas procedūru, izsūtot pirmo brīdinājumu. Bet 24. maijā VP priekšnieks Ints Ķuzis uzņēmumam nosūtīja otro brīdinājumu, kas turpina janvārī iesākto līguma laušanas procedūru. Tas paredz, ka divu mēnešu laikā komersantam jānovērš trūkumi un jāizpilda līgumsaistības," laikrakstam vien norādījusi policijas pārstāve Lita Juberte.

Uz laikraksta jautājumu, vai ir konstatētas nepilnības jau uzstādītajās iekārtās, Juberte atbildējusi; "Attiecībā uz stacionārajiem fotoradariem – tā kā pieņemšanas un nodošanas process ilga trīs dienas, šajā laikā firma VP konstatētās nepilnības novērsa, un tie radari, kas atbilda visām prasībām, uzsāka savu darbu." Par to, kāpēc daudzas mulāžas ilgstoši tā arī paliek neaprīkotas ar fotoierīcēm un vai tā tiešām ir paredzēts, policija neatbildēja, sakot, ka visu fotoradaru izvietojums esot atrodams VP mājaslapā, bet tas, vai radaros ir mērierīce vai tie ir tukši, esot otršķirīgs jautājums. "Būtiskākais ir panākt, lai autovadītāji it visur ievēro atļauto braukšanas ātrumu. Par to, cik daudzi un kuri radari ir pilni, policija informāciju nesniedz un nesniegs, jo tā ir policijas metodika un darba specifika," sacījusi Juberte.

Policija atgādināja, ka satiksmes drošībai un valstij fotoradari ir nepieciešams. "Jau pēc pirmajiem fotoradaru darbības rezultātiem secināms, ka ceļu satiksmes drošībai un prevencijai tie dod pozitīvu efektu, un, lai panāktu maksimālu projekta efektivitāti, VP vēlas, lai projektu realizētu pilnā apmērā," laikrakstam sacīja Juberte.

"Vitronic Baltica un partneri" preses sekretāre Antra Gaile savukārt norāda, ka kopš 24.maija, kad Latvijā sāka darboties 23 stacionārie fotoradari, uzņēmums ir saskaņojis astoņus būvprojektus, no tiem divās vietās Salaspilī un divās Garkalnē jau ir pabeigta stacionāro objektu uzstādīšana un tie ir nodoti Valsts policijai, savukārt vēl četrās vietās ir uzstādīti betona pamati un turpinās elektropieslēguma ierīkošana.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar līgumu uzņēmumam "Vitronic Baltica" un Partneri jāpiegādā un jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 – tukši ietvari, un jānodrošina 30 pārvietojamo iekārtu darbība.

Šobrīd uz ceļiem atrodas 34 pārvietojamie radari.

"Vitronic Baltica un partneri" 15 pārvietojamos fotoradarus uzstādīja pērn 21.novembrī, šogad janvārī ieviesti vēl 15, bet no 2008.gada Latvijā darbojas četri, kurus savulaik iegādājās Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!