Latvijas Banka (LB) šodien laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "Ūdens monēta", portālu "Delfi" informēja bankā.

Sudraba viena lata "Ūdens monētas" maksimālā tirāža ir 7000 eksemplāri. Tā būs iegādājama Latvijas Bankā un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs ir 25.30 lati.

Monētas aversā attēloti lidojoši ūdens pilieni, reversā – ledus kristāls, kura forma atkarīga gan no ūdens tīrības, gan arī no mūzikas skaņu un vārdu iedarbības. Jo tīrāka, harmoniskāka mūzika, jo skaistāka ir kristāla forma. Savukārt monētas neparastajā veidolā – kvadrātā – iekodēta cilvēka visu organizējošā un eksaktu kārtību meklējošā prāta un dabas varenās stihijas sadarbības ideja, skaidro LB.

"Ūdens monētas" grafisko dizainu veidojis mākslinieks Ilmārs Blumbergs un ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis.

LB jubilejas monētas ir miniatūri mākslas darbi, ko velta Latvijas vērtībām – notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, valsts kultūras zīmēm. Tuvojoties Ziemassvētkiem un gadu mijai, tradicionāli tiek nokalta kāda formas ziņā neparasta un saturā vispārcilvēciska, filozofiska monēta, informē banka. Šogad LB velta īpašu monētu ūdenim, jo "ūdens ir visu mums zināmo dzīvības formu pamatviela, tam vienmēr bijusi izšķirošā nozīme cilvēces attīstībā, liela loma cilvēka garīgajā dzīvē – pasaules reliģijās, mitoloģijā, mākslā. Un ūdens vienmēr bijis arī veselības un prieka avots," norāda LB.

Starp LB neparastajām monētām minamas tūkstošgades monēta "Poga", "Likteņa monēta", "Laika monētas", "Ciparu monēta" un "Dzīvības monēta".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!