Foto: Publicitātes attēli
Latgalē otrdienas rītā bez elektrības ir 18 000 mājsaimniecību, un vissmagākā situācija vēl joprojām ir Rēzeknē, kur elektrības piegāde ir pārtraukta 7500 klientiem, otrdien intervijā Latvijas Radio pastāstīja valsts energoapgādes uzņēmuma "Latvenergo" vadītājs Āris Žīgurs.

Viņš informēja, ka, atšķirībā no citiem gadiem, šogad sniega un nolūzušo koku dēļ galvenokārt cietušas nevis augstsprieguma, bet vidējā sprieguma līnijas. Žīgurs atzina, ka, piemēram, Rēzeknes apkārtnē šīs līnijas esot "burtiski saraustītas gabalos".

"Latvenergo" vadītājs atzina, ka iepriekšējos gados pārāk maz investēts energokompānijas meitasuzņēmumā AS "Sadales tīkli", tāpēc elektrolīnijas daudzviet ir novecojušas un vieglāk pakļautas bojājumu riskam. Tomēr galvenais masveida traucējumu iemesls esot laika apstākļi – Ziemassvētkos pieredzētais "sasalstošais lietus" pārklājis kokus ar smagu sniega un ledus kārtu, tādēļ tie nogāžas un bojā līnijas.

Žīgurs atzina, ka situācija uzlabotos, ja ap elektrolīnijām būtu plašākas aizsargjoslas, ko pierādot arī salīdzinoši nelielie bojājumi augstsprieguma līnijām, ap kurām aizsargjoslas pēdējos gados paplašinātas. Vienlaikus "Latvenergo" vadītājs atzina, ka nebūtu lietderīgi veidot ļoti plašas aizsargjoslas ap zema sprieguma līnijām, jo tas būtiski skartu zemes īpašnieku tiesības un liktu izcirst lielus koksnes apjomus.

"Latvenergo" vadītājs atturējās prognozēt, cik uzņēmumam izmaksās ziemas postījumu novēršana, taču atzina, ka izdevumi varētu sasniegt simtiem miljonus latu.

Žīgurs uzsvēra, ka būtu jādomā par "Latvenergo" peļņas novirzīšanu investīcijām sadales tīklos, tāpat nepieciešams celt tarifus. Viņš arī pauda izbrīnu, ka iepriekš "Latvenergo" nav iegādājies tehniku - sniega motocikklus, visurgājējus un tamlīdzīgi, lai ziemā varētu piekļūt bojātajām līnijām.

Otrdien gaisa vadu līniju remontdarbos strādās 304 montieru brigādes, darbos iesaistīs arī 13 Valsts robežsardzes sniega motociklus, četrus nomātus sniega motociklus, kā arī 13 NBS visurgājējus, informēja "Latvenergo".

Ar Latvijas Valsts mežu atbalstu no meža izstrādes uzņēmumiem piesaistītas 10 meža izstrādes brigādes ar speciālo tehniku. Pirmdien Somijas speciālistu helikopters veiksmīgi palīdzējis attīrīt vadus Kaunatas pagasta apkārtnē, un darbus turpinās arī otrdien.

Austrumu reģionā Ludzas nodaļā trases apseko robežsardzes helikopters.

Jau ziņots, ka pirmdien pēcpusdienā bez elektrības bija aptuveni 23 000 mājsaimniecību, bet pirmdienas rītā - 30 000 mājsaimniecību. "Latvenergo" prognozē, ka nedēļas laikā, iespējams, visus bojājumus novērsīs, taču līdz ceturtdienai, kad beigsies skolēnu ziemas brīvdienas, visu salabot nepaspēs.

AS "Sadales tīkls" 1.janvārī izsludināja ārkārtas situāciju sadales elektriskajos tīklos. Vairākās Latgales vietās cilvēki bez elektrības ir jau vairākas dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!