Foto: F64
Pēc tiesas lēmuma atcelt AS "Latvenergo" diferencētos tarifus un uzņēmuma solījumiem to pārsūdzēt viens no šīs lietas pieteicējiem, datorspeciālists Ilmārs Poikāns jeb Neo vērsās Administratīvajā apgabaltiesā ar lūgumu grozīt sprieduma izpildes kārtību, lai tas nekavējoties stātos spēkā un tarifus atceltu, portālu "Delfi" informēja Poikāns.

Šāds lūgums izteikts, lai apturētu diferencēto elektroenerģijas tarifu piemērošanu, neskatoties uz to, vai tiesvedība turpinās, vai nē.

tarifu lietā, ir izskanējušas bažas no AS "Latvenergo", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un citām augstām valsts amatpersonām par sprieduma finansiālajām sekām, ja spriedums stātos spēkā. Tāpat tiek izteiktas šaubas par iespēju nodrošināt pārmaksātās elektroenerģijas tarifu summas kompensāciju, sakot, ka "būs grūti kaut ko labot".

Viņš atgādina, ka pērn vienlaikus ar tarifu apstrīdēšanu tiesā tika lūgts noteikt pagaidu aizsardzību, nepiemērojot jaunos tarifus tiesvedības laikā, taču šis lūgums tika noraidīts, pamatojot ar to, ka AS "Latvenergo" ciestu nesamērīgus zaudējumus, ja pieteikums izrādītos nepamatots. "Šobrīd argumentācija ir mainījusies, apgalvojot, ka arī pieteikuma apmierināšana novedīs AS "Latvenergo" nesamērīgu zaudējumu priekšā," norāda Poikāns.

Sprieduma izpilde pasargātu gan AS "Latvenergo", gan visus Latvijas elektroenerģijas lietotājus "no turpmāku zaudējumu ciešanas sakarā ar nelikumīgi noteiktiem elektroenerģijas tarifiem", uzskata pieteicējs.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa pirmdien apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par "Latvenergo" tarifu akceptēšanu2011.gada februārī. Tiesa pirmdien atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40. Tiesa noteica, ka tarifi nav piemērojami no brīža, kad tie stājās spēkā - no 2011.gada 1.aprīļa.

"Latvenergo" jau paziņoja, ka izmantos iespēju 30 dienu laikā pārsūdzēt tiesas spriedumu par 2011.gadā akceptēto diferencēto tarifu atcelšanu. "Latvenergo" uzskata, ka tarifi ir ekonomiski pamatoti. "Cenas samazinājums par pirmajām 1200 kilovatstundām bija pareiza rīcība, tādējādi atbalstot iedzīvotājus laikā, kad pieauga elektroenerģijas cena. Līdz ar to, tā kā tiesas spriedums skar Latvenergo kā trešās puses intereses, spriedums tiks pārsūdzēts," norādīts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

Lielāki elektroenerģijas tarifi tiek piemēroti tām mājsaimniecībām, kuras gada laikā patērē vairāk elektroenerģijas. Par pirmajām 1200 kilovatstundām visiem jāmaksā iepriekšējais tarifs - 8,25 santīmi par kilovatstundu, bet, kad šis limits tiek pārsniegts, par katru nākamo kilovatstundu jāmaksā 10,74 santīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!