Latviešu alpīnistam Ilgvaram Paulam otrdien izdevies uzkāpt Antarktīdas augstākajā kalnā Vinsonā un līdz ar to viņš izpildījis septiņu virsotņu programmu, proti, uzkāpis visu kontinentu augstākajās virsotnēs.
Par to BNS informēja Kalnu fonda pārstāvis Toms Ābele.

Kopā ar Paulu Vinsonā uzkāpa divi amerikāņi, divi dienvidāfrikāņi, viens spānis un viens austrālis. Kāpiens ildzis aptuveni nedēļu - kad ceļotāji jau bija nonākuši trešajā nometnē, kas atrodas ap 400 metru no virsotnes, atkal sākās nokrišņi un vējš, un viņiem tur bija jāpavada trīs dienas.

Rīgā alpīnists atgriezīšoties pēc piecām dienām.

BNS jau ziņoja, ka Paula ceļojumu ilgu laiku traucēja nelabvēlīgie laika apstākļi. Viņš kavējās gan Čīles pilsētā Puntaarenā, gan arī tad, kad jau bija nonācis pie Vinsona.

Šis kalnā kāpiens, kas Paulam sākās novembra sākumā, veltīts "Kalnu fonda" piecu gadu jubilejai. Drosmīgais alpīnists, uzkāpjot šajā virsotnē, īstenojis vienu no pasaules populārākajām disciplīnām - "septiņu virsotņu programmu" un tādējādi ierakstīs Latvijas vārdu pasaules alpīnistu elites grāmatā.

"Pasaules septiņu virsotņu programma" radusies 1986.gada 5.augustā, kad kanādietis Pats Morrovs pirmais uzkāpa visās septiņās pasaules kontinentu augstākajās virsotnēs.

Kopš tā laika līdz 1998.gada beigām to spējuši tikai 22 kāpēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!