Foto: DELFI
Piecus gadus Lielbritānijā dzīvojošā imigrante no Latvijas Diāna Kļaviņa bija spiesta savu gadu veco dēlu Elvi vest ārstēties atpakaļ uz dzimteni, jo, sekojot Anglijas ārstu padomiem, dēla veselības stāvoklis turpināja pasliktināties, piektdien vēsta britu tīmekļa medijs "Southport Visiter". Latvijā mediķi dēlam konstatēja plaušu karsoni.

Pirms ceļojuma uz Latviju Diānas dēls divus mēnešus klepoja, arī atklepojot siekalas.

Kad Anglijas ziemeļrietumu pilsētas Sautportas latviete pirmo reizi ar sasirgušo dēlu apmeklēja iecirkņa ārstu, mediķis izrakstīja antibiotikas. Māte ievēroja ārsta norādījumus, tomēr Elvja veselība tikai pasliktinājās.

"Pēc vienas nedēļas es atkal devos pie viņa, tomēr tas neko nelīdzēja," pastāstīja Kļaviņa. "Es viņam teicu, ka temperatūra ceļas un krītas. Viņš skatījās, klausījās, pārbaudīja viņa ausis un tad teica, lai gaida līdz pavasarim."

Diānas meitai, trīs gadus vecajai Loretai, bija līdzīgi simptomi, un viņa tika izņemta no bērnudārza.

Tad veikalu ķēdes "The Waitrose" darbiniece 15.decembrī ar taksometru devās uz Ormskērkas slimnīcu.

Tur Elvis rūpīgi pārmeklēts, viņam atkal izrakstītas zāles, no kurām, kā stāsta Diāna, nav bijis nekāda labuma. Ieteikts gaidīt.

Tikai tad, baidoties par bērnu veselību, Diāna iegādājās "pēdējā brīža" aviobiļetes un devās uz Rīgu, kur par ārsta vizīti samaksāja 500 sterliņu mārciņu (416 latus).

Dēls, kuram Rīgā veikts rentgena uzņēmums un konstatēts plaušu karsonis, tad saņēma atbilstošu medicīnisko aprūpi.

Ja Elvis nebūtu izārstēts, apdraudēta būtu viņa dzīvība, Diānai sacīja mediķi.

Kā Sautportā paskaidroja Nacionālā Veselības dienesta (NHS) trasta ārsts Maiks Aisbits, "viņš [Elvis] tika rūpīgi izmeklēts, un pēc tam viņam tika izrakstītas zāles, lai atvieglotu elpošanu. (..) Mēs cenšamies izvairīties no rentgena uzņēmumu veikšanas bērniem, ja vien tas nav pilnīgi nepieciešami. Pacientiem, kā šajā gadījumā, kad nebija drudža vai arī nopietnu plaušu infekciju vai elpošanas ceļu slimību pazīmju, rentgena uzņēmuma veikšanai nevajadzēja būt nepieciešamai."

Kā atzina Kļaviņa, viņa nezina, kur doties, ja gadījumā atkal saslimst viņas bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!