Foto: LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) trešdien ārlietu ministru sanāksmē Vašingtonā, ASV, pauda atbalstu Starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" ("Islāma valts"), portālu "Delfi" informē Ārlietu ministrija (ĀM).

"Latvija atbalsta Starptautiskās koalīcijas cīņu pret "Daesh". Ir acīmredzams, ka koalīcijas kopējie centieni traucē ārvalstu teroristu plūsmām Sīrijā, Irākā un citviet, jo daudz mērķtiecīgāk un koordinētāk tiek pārrauti terorisma finansēšanas tīkli un tiešsaistes propaganda internetā," uzsvēra Rinkēvičs.

Ministrs vērsa uzmanību uz nepieciešamību strādāt pie radikalizācijas novēršanas Starptautiskās koalīcijas spēku atbrīvotajās teritorijas Sīrijā un Irākā. Ministra ieskatā, tas veicinātu pārvietoto personu atgriešanos savās mājās un palīdzētu pēc iespējas ātrāk atjaunot normālu dzīves līmeni "Daesh" izpostītajās teritorijās.

"Starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" un tās centieniem jābūt vērstiem uz tūlītējas stabilizācijas panākšanu atkarotajās teritorijās, nodrošinot tūlītēju humāno palīdzību cilvēkiem, kurus ir skārusi teroristu brutalitāte," norādīja Rinkēvičs.

Vienlaikus Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka pilnīga Mosulas un Rakas atbrīvošana būs nozīmīgs morāls un fizisks trieciens "Daesh", taču šīs uzvaras neiezīmēs teroristiskā grupējuma beigas globālā mērogā.

"Mums ir arī jāskatās tālāk par šīm operācijām, un ir jābūt gataviem pieņemt jaunas stratēģijas un draudus no "Daesh" puses, jo grupējuma darbības kļūst vairāk asimetriskas un globāli izkliedētākas," pauda ārlietu ministrs.

Starptautiskās koalīcijas cīņai pret "Daesh" (Global Coalition agaist "Daesh") ārlietu ministru sanāksmes kopējais mērķis ir nodrošināt, ka visas Starptautiskās koalīcijas dalībvalstis ir informētas par aktuālo situāciju Sīrijā un Irākā, un kā esošo notikumu attīstība ietekmē Starptautiskās koalīcijas nākotnes centienus, sevišķi civilo jautājumu un stabilizācijas pasākumu jomā, skaidro ĀM.

Kopš koalīcijas militārās kampaņas uzsākšanas 2014. gadā kopējā "Daesh" kontrolētā teritorija ir ievērojami samazinājusies – Irākā grupējums zaudējis vairāk nekā 60% no kādreiz kontrolētās teritorijas, kā arī noris Mosulas, pēdējā ievērojamā "Daesh" nocietinājuma, atbrīvošanas operācija, kuras ietvaros notiek intensīvi Koalīcijas uzlidojumi teroristu pozīcijām Mosulas, Talafaras un Kirkukas apkaimē.

Arī Sīrijā "Daesh" ir cietis ievērojamus zaudējumus, galvenokārt valsts ziemeļos, zaudējot apmēram 30% no kādreiz kontrolētās teritorijas, norāda ministrija.

Otrdien, 21. martā, Ministru kabinetā skatīja jautājumu par finansiāla atbalsta sniegšanu tūlītējās stabilizācijas pasākumu veikšanai Sīrijā. Plānots sniegt atbalstu 100 tūkstošu eiro apmērā.

2017. gada 20. janvārī uz Irāku devās jau otrā sešu militāro ekspertu grupa. Nacionālo bruņoto spēku karavīri Dānijas kontingenta sastāvā nodrošina Irākas drošības spēku apmācību kopš 2016. gada februāra. Vienlaikus Latvija piedalās arī Koalīcijas stratēģiskās komunikācijas, militārajā, terorisma finansēšanas apkarošanas un cīņas pret ārvalstu teroristu kaujiniekiem darba grupās, atgādina ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!