Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvija pozitīvi vērtē 27. aprīlī Panmundžomas ciematā noritējušo Dienvidkorejas prezidenta Muns Džēina un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna divpusējo tikšanos, portālam "Delfi" pastāstīja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Tikšanās laikā abu valstu līderi parakstīja Deklarāciju "Par mieru, pārticību un Korejas pussalas apvienošanu", kurā apņemas strādāt trīspusējos (Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja un ASV), kā arī četru pušu (Dienvidkoreja, Ziemeļkoreja, ASV un Ķīna) diplomātiskajos formātos, lai panāktu pastāvīgu mieru Korejas pussalā.

Šobrīd starp abām valstīm ir pamiers, kas tika panākts 1953. gada 27. jūlijā pēc militārā konflikta Korejas pussalā.

Deklarācijā Dienvidkorejas prezidents un Ziemeļkorejas līderis apņemas veicināt kopīgu mērķi – panākt pilnīgu kodolatbruņošanos un no kodolieročiem brīvu Korejas pussalu. Dokuments arī paredz turpmāk īstenot regulārus politiskos un militāros abu valstu kontaktus, kā arī intensificēt ekonomisko sadarbību un attīstīt kopīgus transporta koridorus. Tāpat tiks stiprināti abu valstu iedzīvotāju kontakti.

Progresa panākšanai Korejas pussalā būs nepieciešams turpināt starptautiskās sabiedrības iesaisti, kā arī miera procesa un kodolatbruņošanās starptautisku monitorēšanu. Sankcijas pret Ziemeļkoreju nepieciešams saglabāt, līdz tiks panākta pilnīga Korejas pussalas kodolatbruņošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!