Latvijā joprojām ir visaugstākā saslimstība ar difteriju Eiropas valstu vidū - šogad piecos mēnešos saslimuši 30 cilvēki, no kuriem miruši trīs, informēja Sabiedrības veselības aģentūrā (SVA).
SVA informācija liecina, ka 2001.gadā reģistrēts 91 difterijas gadījums, tai skaitā 4 difterijas slimnieki miruši. Šogad piecos mēnešos saslimuši 30 cilvēki, no kuriem miruši trīs.

Difterijas epidēmijas laikā no 1993.gada reģistrēti 1 318 difterijas saslimšanas gadījumi. 99 saslimšanas gadījumi minētajā laika posmā beigušies ar slimnieku nāvi. Vislielākais saslimušo skaits reģistrēts 1995.gadā - 369, miruši 27 slimnieki.

Eiropas Komisijas eksperti 2002.gada maijā, iepazīstoties ar infekcijas slimību epidemioloģisko situāciju Latvijā, savā ziņojumā secinājuši, ka vissvarīgākais 2001.gadā Latvijā noteikti ir 91 difterijas gadījums, jo šī slimība Eiropas Savienībā (ES) nav bijusi jau aptuveni 20 gadus.

No 1995. līdz 2001.gadam Latvijā pret difteriju vakcinējušies vai revakcinējušies 52% pieaugušo iedzīvotāju. Kā liecina Sabiedriskās domas pētījumu centra (SKDS) sadarbībā ar SVA 2001.gada augustā veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti, 64,9% Latvijas iedzīvotāju atzīmē, ka vakcinējušies pret difteriju, 7,4% nav pārliecināti, vai ir vakcinēti, bet 27,7% atbildēja, ka nav vakcinēti pret difteriju. Biežāk nav vakcinēti cilvēki, kuri vecāki par 50 gadiem, personas ar pamatizglītību, pensionāri, bezdarbnieki un cilvēki ar nelieliem ienākumiem.

No respondentiem, kuri nav vakcinējušies pret difteriju, aptuveni puse norādīja, ka neplāno vakcinēties pret šo slimību, bet vēlmi vakcinēties izteica piektā daļa nevakcinēto. Vairāk nekā puse respondentu, kuri nav vakcinējušies pret difteriju, bet plāno to darīt, ir norādījuši, ka nav laika apmeklēt ārstu un tādēļ līdz šim nav vakcinējušies.

Difterija ir akūta infekcijas slimība, kam raksturīgs iekaisums un plēvaini aplikumi uz gļotādas vai ādas, kā arī smaga, vispārēja organisma intoksikācija. Difterijas infekcijas avots ir ar difteriju slims cilvēks, kā arī vesels cilvēks - baktērijas nēsātājs.

Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai mikrobu nēsātājs. Tādā veidā var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskajā transportā, kafejnīcā, deju zālē, kinoteātrī, citās sabiedriskās vietās.

Vienīgais efektīvais difterijas profilakses pasākums ir vakcinācija, tāpēc SVA aicina iedzīvotājus vakcinēties, ņemot vērā reālo risku veselībai un dzīvībai, kā arī vakcinācijas pieejamību ārstniecības iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!