Šobrīd Latvijā reģistrēti 89 saslimšanas gadījumi ar jauno pandēmiskās gripas vīrusu AH1N1 jeb “cūku gripu”, informē Veselības ministrija.

Tostarp Bērnu klīniskā universitātes slimnīca informē, ka AH1N1 gripa Latvijā līdz 6.novembrim pierādīta 31 bērnam. Šajās brīvdienās konstatēti vēl vairāki aizdomīgi gadījumi, tomēr līdz šim ļoti smagas slimības formas ar dzīvībai bīstamām komplikācijām Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā nav novērotas.

Sākoties ziemas sezonai, jaunās gripas saslimstības uzliesmojumi ir reģistrēti visās ziemeļu puslodes valstīs, norāda VM, aicinot iedzīvotājus īpaši pievērst uzmanību gripas profilakses pasākumiem un ievērot mājas režīmu pacientiem, kuriem ir aizdomas uz saslimšanu.

Lai nodrošinātu dienestu saskaņotu rīcību, Veselības ministrija aktualizē visu medicīnas dienestu gatavību iespējamam saslimšanas uzliesmojumam Latvijā. Ministrija uzdevusi Latvijas Infektoloģijas centram katru dienu iesniegt Veselības ministrijā informāciju par jaunās gripas un sezonālās gripas izplatību valstī un epidemioloģisko situāciju.

Savukārt ģimenes ārstu asociācijām lūgts sniegt informāciju par ģimenes ārstu gatavību darbam saslimšanas paasinājuma periodā, nodrošinot elastīgus un pagarinātus pieņemšanas laikus akūtajiem pacientiem, paplašināt mājas vizīšu skaitu, kā arī nodrošināt iespējas pacientiem saņemt telefona konsultācijas.

Katastrofu medicīnas centram uzdots apkopot informāciju par slimnīcu gatavību uzņemt pacientus ar gripas komplikācijām, bet Rīgas Stradiņa universitātei - apkopot informāciju par iespējām īslaicīgi piesaistīt vecāko kursu studentus un rezidentus darbam primārajā aprūpē un neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā, ja radīsies tāda nepieciešamība.

Ministrija arī norāda, ka pašvaldības jau šobrīd var noteikt epidemioloģiskās drošības pasākumus savā teritorijā, piemēram, masu pasākumu ierobežojumus un tamlīdzīgi. Taču, lai tiktu pasludināta gripas epidēmija valstī, saslimušo skaitam vienas nedēļas laikā jāsasniedz vairāk nekā 2000 pacientu. Šāds saslimušo skaits šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēts.

Jau ziņots, ka šorīt Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā mira ar jaunās gripas AH1N1 vīrusu saslimusi sieviete, kļūstot par pirmo “cūku gripas” upuri Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!