Foto: stock.xchng
Līdz otrdienai Latvijā reģistrēti jau divi laboratoriski apstiprināti saslimšanas gadījumi ar gripu. Abi gadījumi reģistrēti Rīgā un pacienti ārstējas slimnīcā, informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Centrs norāda, ka pēdējo nedēļu laikā nedaudz - aptuveni par 5% - pieaugusi saslimstība arī ar citām akūtām augšējo elpceļu infekciju slimībām. Visvairāk saslimušo reģistrēts Daugavpilī, Rēzeknē, Jūrmalā un Rīgā, un visbiežāk slimo bērni vecumā līdz četriem gadiem.

Eiropā neliels gripas aktivitātes pieaugums vērojams 11 valstīs, ieskaitot Latviju. Virusoloģisko izmeklējumu dati liecina, ka līdz šim dominē "AH1N1 2009" pandēmijas gripas vīruss jeb tā dēvētā "cūku gripa" un B tipa gripas vīruss. Retāk tiek konstatēts A(H3N2) vīruss, ziņo LIC.

Kopumā pašreizējā epidemioloģiskā situācija Eiropā atbilst gripas sezonas sākumam. AH1N1 2009 pandēmijas gripas vīrusa epidemioloģiskās īpatnības atbilst pagājušā gada novērojumiem – visvairāk slimo bērni un gados jauni cilvēki. Galvenokārt gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā. Tomēr, atšķirībā no citiem sezonāliem gripas vīrusiem, smaga klīniskā norise bieži reģistrēta gados jauniem cilvēkiem, lielākoties ar tādiem riska faktoriem kā hroniskas sirds-asinsvadu un plaušu slimības, aptaukošanās, kā arī grūtniecēm.

Šā gada sezonālajā gripas vakcīnā ir iekļauti vīrusu antigēni, kas praktiski atbilst visiem Eiropas reģionā cirkulējošajiem gripas vīrusiem. Vakcinēties vēl nav par vēlu, jo imunitāte izstrādājas 7 līdz 10 dienu laikā. Līdz pirmdienai Latvijas Infektoloģijas centra Vakcinācijas kabinetā gripas poti saņēmuši tikai 794 pieaugušie, kas ir par trešdaļu mazāk kā pagājušajā gadā šajā laika periodā.

LIC speciālisti iesaka īpašu uzmanību vakcinācijai pievērst tādām riska grupām - maziem bērniem, cilvēkiem vecumā pēc 65 gadiem un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!