Foto: PantherMedia/Scanpix
Nesen publicētajā „Pasaules laimes reitingā” (World Happiness Report) Latvija ieņem tikai 106.vietu 156 valstu konkurencē, tādējādi būdama ne tikai viena no nelaimīgākajām valstīm Eiropā, bet vispār iekļūstot ļoti nelaimīgu valstu grupā.

Pēc ANO pasūtījuma pētījumu, kas izveidojis „Pasaules laimes reitingu" veikuši pazīstamie Kolumbijas universitātes ekonomisti Džons Halivels, Ričards Leiards un Džefrijs Sakss. Metodoloģija ir sīki aprakstīta publiski pieejamajā pētījumā, un pamatā tā balstās uz tūkstoša aptaujāto atbildēm katrā no 156 valstīm no 2005. - 2011.gadam. Valstīm piešķirts novērtējums 10 baļļu skalā. Pētījuma autori ir cieši pārliecināti, ka ekonomiskā labklājība nenosaka to, cik laimīgi jūtas noteiktas nācijas pārstāvji.

Dānija, kas dažādos reitingos nereti jau tikusi atzīta par laimīgāko valsti pasaulē, atkal izpelnījusies šādu godu. Otrā ir Somija, trešā ir Norvēģija. Tām seko Nīderlande, Kanāda un Šveice, atstājot septītajā vietā „medaļnieču" kaimiņus zviedrus.

No lielvarām amerikāņi ir 11.vietā, briti - 18., vācieši - tikai trīsdesmitie, bet ķīnieši - vispār 112. laimes reitinga tabulā.

Latvijas kaimiņiem ir šādas vietas: Lietuvai - 60., Baltkrievijai - 62., Igaunijai - 72., Krievijai - 76.

Vienlīdz nelaimīgi kā latvieši ir ēģiptieši, kirgīzi, filipīnieši, bangladešieši un marokāņi. Par latviešiem laimīgāki ir pat ungāri, kas savulaik stabili dažādos pētījumos tika atzīti par nomāktāko Eiropas nāciju. Ungārijai šoreiz tikusi 96.vieta. Par latviešiem laimīgāki ir pat tādas karu postītas nācijas kā Irāka (98.vieta) un Lībija (81.vieta).

No Eiropas valstīm nelaimīgākas par Latviju ir tikai Serbija (118.), Maķedonija (127.) un Bulgārija (146.).

Visnelaimīgākās valstis pasaulē ir Centrālāfrikas republika, Benina un Togo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!