Foto: DELFI
Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis vērsies ar vēstuli pie Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) un citām atbildīgām Saeimas amatpersonām ar aicinājumu sasaukt divu komisiju kopēju sēdi, lai risinātu biedrības rosinātās alkoholisma ierobežošanas likumdošanas iniciatīvas, portālu "Delfi" informēja LĀB pārstāve Zane Ozola.

LĀB ir izstrādājusi likumdošanas iniciatīvas, kas ļautu palielināt sodus par alkohola piedāvāšanu un tirdzniecību nepilngadīgajiem. Biedrība arī iesaka vecumu, no kura jaunieši drīkst iegādāties un lietot alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus, paaugstināt no 18 uz 20 gadiem.

"Latvijā no alkohola surogātu lietošanas ik dienu slimnīcās reanimācijas vai intensīvās terapijas nodaļās ar saindēšanos nonāk vidēji pieci pacienti ļoti smagā stāvoklī, kuru ārstēšana maksā vairākus tūkstošus latu dienā. No viņiem vismaz 150 gadā nomirst," vēsta Ozola.

LĀB uzsver, ka nelegāli ražotā alkohola lietošana katru gadu paņem daudzas dzīvības un tērē miljoniem latu Latvijas nodokļu maksātāju naudas ārstniecībai. "Viens no nozīmīgākajiem uzdevumiem būtu cīnīties ar "točkām" vai tiem, kas šīm pagrīdes ražotnēm piegādā alkoholu," norāda Ozola.

Ārstu biedrība arī uzskata, ka Latvijas lielākā problēma ir bērnu un jauniešu alkoholisms, jo katru dienu narkoloģijas nodaļās tiek nogādāti pusaudži ar alkohola psihozēm.

"Alkoholiskos dzērienus bērni saņem no pieaugušajiem – tos nopērk pieaugušie ("labsirdīgais starpnieks"), tos pārdod pieaugušie (veikala pārdevēji) vai tos nelegāli tirgo pieaugušie kā kontrabandas preces un iesaista jauniešus kontrabandas tīklos," klāsta Balode, piebilstot, ka policija pēdējos divos gados ir noformējusi tikai vienu protokolu par alkohola tirdzniecību nepilngadīgajiem.

LĀB jau novembra nogalē solīja nākt klajā ar likumdošanas iniciatīvām, kas samazinātu iespējas bērniem un jauniešiem tikt pie alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Jau ziņots, ka 2010.gada pavasarī priekšlikumus grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā Saeimā iesniedza biedrība "Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālā koalīcija", rosinot noteikt 20 gadus kā minimālo vecumu, no kāda būtu iespējams iegādāties un pārdot alkoholiskos dzērienus, kā arī aizliegt alkoholisko dzērienu tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās un atļaut pārdot alkoholu tikai specializētos veikalos vai veikalu nodaļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!