Foto: AFP/Scanpix
Starp Latvijas Drošības policiju un Norvēģijas dienestiem notiek informācijas apmaiņa saistībā ar traģēdiju Norvēģijā.

Traģēdijā vainotais Anderss Bērings-Breivīks savā internetā publicētajā manifestā vēstīja, ka savulaik apmeklējis Latviju.

"Drošības policija informē, ka saistībā ar notikumiem Norvēģijā patlaban starp dienestiem notiek informācijas apmaiņa, bet pašlaik palīdzība nav tikusi lūgta," teica Drošības policijā.

Ja Norvēģija pieprasīs informāciju Latvijas prokuratūrai, tā attiecīgi rīkosies, žurnālistiem otrdien norādīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

"Ja pieprasījums tiks saņemts prokuratūrā kā kompetentā starptautiskās sadarbības iestādē, tad, protams, mēs rīkosimies atbilstoši likumā noteiktajam un virzīsim attiecīgajai struktūrai, kuras pienākumos ietilpst nodrošināt drošību Latvijā," viņš sacīja.

Otrdien publiski izskanēja, ka Breivīks internetā publicējis to valstu sarakstu, kuras apmeklējis. Starp tām ir arī Latvija.

Savā manifestā viņš minējis organizācijas un partijas, kuras uzskata par nacionālistiskām, dažas no tām ir no Latvijas, proti, "Visu Latvijai!"– TB/LNNK, Nacionālā spēka savienība, "Klubs 415", Latvijas Tautas fronte, kā arī LNDP jeb Osipova partija.

Jau vēstīts, ka 32 gadus vecais Anderss Bērings-Breivīks atzīst, ka sarīkojis abus piektdien notikušos teroraktus – sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 68 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks paziņojis, ka neesot izdarījis neko krimināli sodāmu.

Tikmēr Latvijas Drošības policija izskatīs "Saskaņas centra" pārstāvja Valērija Agešina iesniegumu, kurā viņš lūdz sākt kriminālprocesu pret apvienības ""Visu Latvijai!"‒"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" valdes locekli Jāni Iesalnieku par izteikumiem saistībā ar Norvēģijas traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!